Het Heerder koor ‘de Mannen’ onder leiding van dirigent/pianist Marten van der Worp (centraal op de foto, achter de piano) treedt ook op tijdens het goede doelen-initiatief ‘Epe zingt voor Oekraïne’ in de Grote Kerk.
Het Heerder koor ‘de Mannen’ onder leiding van dirigent/pianist Marten van der Worp (centraal op de foto, achter de piano) treedt ook op tijdens het goede doelen-initiatief ‘Epe zingt voor Oekraïne’ in de Grote Kerk. Dennis Dekker

‘Epe zingt voor Oekraïne’

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - Een melkbus vol met bankbiljetten, een bomvolle Grote Kerk in Epe. Het spontane initiatief van een groepje Epenaren om geld in te zamelen voor Oekraïne lijkt bij binnenkomst al een succes te zijn. En dan hebben de koren die belangeloos meewerkten nog geen noot gezongen. Nog geen minuut na het praatje van spreekstalmeester Rolf Tuinman, blijkt echter ook dat het daar niet aan ontbreekt.

De opbrengst is nog niet bekend. Sterker, er is een gerede kans dat de gemeente Epe nog ergens een potje vindt waardoor het ingezamelde bedrag aangevuld of zelfs verdubbeld wordt, zo blijkt bij navraag. Rolf Tuinman: “Tom Horn, de burgemeester van Epe, was hier om een inleidend praatje te doen en toen hebben we hem natuurlijk ook even gevraagd of de gemeente een duit in het zakje kan doen. Komende donderdag is er een raadsvergadering waar de oorlog in Oekraïne en de eventuele gemeentelijke steun ook aan bod gaat komen.” Loop door de Grote Kerk en iedereen is enthousiast over dit evenement dat met stoom en kokend water is opgezet. Nog geen week geleden had een aantal Epenaren zich als gastgezin aangemeld. Ze wilden gevluchte Oekraïners opvangen. Eén van hen was Lilianne Kalinowska, de schoondochter van een Eper gezin. De 23-jarige vrouw komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Ze hoorde de schrijnende verhalen uit haar thuisland en kwam met een noodkreet. Opvang is natuurlijk geweldig, maar er is ook veel geld nodig. Of Epenaren niet iets konden organiseren. Zo ontstond ‘Epe zingt voor Oekraïne’. De deelnemende koren (Hoge Noodt, Doetmaes, Doenja, Interkerkelijk Koor To You, ‘de Mannen’, College Barbers en het kinderkoor Zang en Vriendschap) regelden publiek die per persoon minimaal 5 euro entree betaalden. De koorleden die de prachtige optredens gaven, betaalden zelf ook minimaal 5 euro. Tijdens deze middag werd er een online interview met Lilianne getoond. Ze zit momenteel in Polen en legde haarfijn aan Rolf Tuinman uit wat westerlingen voor Oekraïne moeten doen. “A lot of people lost everything. We have to be there for them.” Dat kan volgens haar uiteraard door te doneren, maar vooral ook door via de juiste nieuwskanalen te volgen wat daar allemaal aan de hand is. Dan kom je er vanzelf wel achter hoe verschrikkelijk deze oorlog is, concludeert ze. Elk gehoord nummer leek deze middag wel direct te slaan op de situatie in Oekraïne. To You zong over de ‘unsung hero’, over ‘hope’ en over ‘peace’. De Mannen gaven onder meer een prachtige interpretatie van Eric Claptons nummer Tears In Heaven, maar zongen de nummers Streets Of London van folkzanger Ralph McTell en The Letter van The Box Tops ook naar grote hoogtes. Het publiek genoot van een middag met veel zeggingskracht. En het allerbelangrijkste? Ongetwijfeld wordt er uiteindelijk een geweldig eindbedrag mee binnengehaald. Op het moment van schrijven staat de teller al op meer dan 4.100 euro. Er zijn zaterdag ongeveer 700 mensen in de kerk geweest die een donatie hebben gedaan tijdens ‘Epe zingt voor Oekraïne’. Foto en tekst: Dennis Dekker.