Afbeelding
.

Kinderen genieten tijdens Zomerschool-startdag

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE/HEERDE- Vijftig kinderen hebben zaterdag deelgenomen aan de Zomerschool-startdag die plaatsvond bij Scouting Buys Ballot in Heerde. De startdag werd voor het eerst georganiseerd, als een warmloper voor de Zomerschool in de zomervakantie, en was bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar (leeftijd basisonderwijs) die maximaal vier jaar in Nederland zijn. Ook kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen konden zich aanmelden. 

“We organiseren nu al een aantal jaren de Zomerschool. Wat we zien is dat er dan echt vriendschappen ontstaan tussen kinderen. Alleen, vaak zien ze elkaar dan een jaar niet. Daarom leek het ons leuk om nu deze startdag te organiseren, zodat kinderen elkaar weer kunnen ontmoeten. Daarnaast is het voor nieuwe kinderen een mooie manier om de Zomerschool een beetje te leren kennen. Er zijn nu bijvoorbeeld twee kinderen voor het eerst aanwezig”, vertelt Larisa Brinkhoff. Zij is Jogg (Jongeren op gezond gewicht) coach bij Koppel-Swoe in gemeente Epe. Samen met Marleen Witteveen coördineert zij de Zomerschool. Marleen is betrokken vanuit gemeente Heerde en is coördinator ouderbetrokkenheid en projectleider #opladers.

Taalbevordering

Centraal staan taalbevordering en het sociaal-emotionele aspect. Daar wordt aan gewerkt door middel van allerlei leuke activiteiten waarbij er niet alleen aandacht is voor taal, maar ook bijvoorbeeld voor sport, creativiteit, gezonde voeding en natuur. “En al doende stimuleer je zo vier elementen: praten, lezen, schrijven en luisteren”, vertelt Larissa. Zaterdag was er een heel divers programma. Zo werd gestart met Zumbadans, een leuke warming-up waarbij het ook draait om de vaardigheid luisteren, en kinderen maakten samen hapjes. Daarnaast werd het ‘geef het kussen door’-spel gespeeld. Zolang de muziek klonk, moesten de kinderen elkaar een kussen doorgeven. Wanneer de muziek stopte, moest het kind dat het kussen vasthield uit een grabbelton een activiteit pakken en uitvoeren. Luisteren, lezen en spreken zijn vaardigheden die hierbij gestimuleerd werden. Ook werd met een spel aandacht besteed aan goed en slecht gedrag en de kids genoten van een gezonde lunch.

Zomerschool

Met de Zomerschool, die al vier jaar wordt georganiseerd, hebben de gemeenten Epe en Heerde de handen ineen geslagen. Doel is om te voorkomen dat kinderen in de loop van de vakanties achteruitgaan in taalniveau. “Uit verschillende studies blijkt dat lange (zomer)vakanties negatieve effecten hebben op het leren van de Nederlandse taal, vooral omdat in deze periode weinig Nederlands wordt gesproken. Anders gezegd: lange zomervakanties vergroten het (taal-)gat tussen kinderen uit Nederlandstalige gezinnen en nieuwkomerskinderen. In de Zomerschool (startdag) kunnen nieuwkomerskinderen hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen om zo sterker te staan in hun eigen basisschoolprogramma.” 

Dit jaar vindt de Zomerschool plaats van 1 tot en met 19 augustus. Zowel kinderen alsook vrijwilligers – liefst met een onderwijsachtergrond – worden opgeroepen zich aan te melden. Dat kan bij Marleen Witteveen: m.witteveen@heerde.nl.