Gedeputeerde Staten van Gelderland, commissaris van de Koning en algemeen directeur Miriam Nienhuis - van Dormale.
Gedeputeerde Staten van Gelderland, commissaris van de Koning en algemeen directeur Miriam Nienhuis - van Dormale. rukvb | R.U. Kleering van Beerenbergh

Gelderse gedeputeerden reageren op coalitieakkoord

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO- Het op 15 december 2021 gepresenteerde coalitieakkoord raakt veel Gelderse thema’s. 

Gelders gedeputeerde Peter Drenth: “Het kabinet wil versneld stikstofdoelen realiseren en trekt daar veel geld voor uit. Dit sluit volledig aan bij de Gelderse ambities. Sterker nog: om dit voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk om op de Veluwe aan de slag gaan. Uiteindelijk ligt ook bijna de helft van die opgave voor Nederland in Gelderland. Daarmee is de Veluwe cruciaal voor de aanpak van het nieuwe kabinet. Wij hebben een plan klaar staan om in dit gebied aan de slag te gaan met de waterkwaliteit, het stikstofvraagstuk en het klimaat (CO2-reductie). We zien in de plannen van het kabinet ook onze eigen ambities voor Gelderland terug: namelijk een groene, gezonde en gewaardeerde agrarische sector mét perspectief voor de toekomst, een groene industrie, een leefbaar platteland en een gezonde natuur. We zien ook aanknopingspunten dat het vraagstuk rondom de PAS-melders nu voortvarend zal worden aangepakt.”

Collega gedeputeerde Peter van ’t Hoog is blij met de aandacht van het nieuwe kabinet voor weerbaarheid. “Zo wordt de aanpak van ondermijning verstevigd. En waar ik bijzonder blij mee ben is dat er ook oog is voor slachtoffers. Den Haag wil voorkomen dat jongeren de criminaliteit ingaan. Provincie Gelderland vindt dat ook heel belangrijk, vandaar onze subsidie voor het project Leerling-Alert, een programma dat waarschuwt voor criminele verleidingen, zoals een bankpas uitlenen.”

Gedeputeerde Peter Kerris zegt de ambitie om de bouw van betaalbare woningen te versnellen, te delen. “Maar met de € 100 miljoen die de coalitie hier jaarlijks voor inzet, gaan we dat niet halen. Dat is alleen al nodig voor de woningbouw in Gelderland. We zijn blij dat de verhuurdersheffing per direct van tafel gaat. Dat geeft woningcorporaties ruimte om de sociale woningen te bouwen die keihard nodig zijn. Het is goed dat er weer een minister voor Wonen komt.”

Gedeputeerde Jan Markink: “Ik ben blij met de aandacht voor digitalisering, van de aanpak van digibetisme en innovatie tot cybercriminaliteit. Dat is ook nodig en urgent voor de maatschappelijke transities en economie. Het sluit goed aan bij de grote Europese ambities, waar we voorop lopen. Sport komt mager aan bod in het regeerakkoord. Dat is teleurstellend. Hoewel we de afgelopen jaren door corona heel duidelijk gemerkt hebben hoe essentieel sport voor de samenleving is, is er weinig aandacht voor het belang van sport voor het maatschappelijk welbevinden. Bovendien mis ik een verwijzing naar het advies nationale sportraad over een sportstelsel en een sportwet. Wel staan er hoopgevende berichten in over de gemeentefinanciën. De opschalingskorting wordt afgeschaft, er komt extra geld voor jeugdzorg en klimaat.” 

Gedeputeerde Jan van der Meer vindt het goed om te zien dat de coalitie miljarden wil inzetten voor klimaatmaatregelen. “Uiteraard ben ik erg benieuwd naar een verdere uitwerking en ik hoop op goede instrumenten om het snel en adequaat op lokaal en regionaal niveau uit te voeren. Dat de coalitie werk wil maken van betere internationale treinverbindingen sluit uitstekend aan bij onze ambities voor de spoorverbinding via Arnhem naar Duitsland.” Collega gedeputeerde Christianne van der Wal tot slot is blij met de toezegging dat tolheffing zal verdwijnen vanaf 2030. “Dat sluit helemaal aan bij de ambities van het Gelders coalitieakkoord. Net als de € 7,5 miljard die de coalitie wil investeren in de bereikbaarheid van de vele nieuwe woningen.”