Afbeelding
.

De Nieuwe Antoniehof bestaat 5 jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Van 13 t/m 17 december wordt op de woonzorglocatie van Viattence ‘De Nieuwe Antoniehof’ in Epe het 5-jarig jubileum gevierd. 

Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor de bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. Met trots wordt teruggekeken naar de innovatieve start van ‘Wonen net als thuis’, een uniek concept waarbij de zorg volledig wordt bepaald vanuit de regie van de bewoners. ‘Bijna net als thuis’ is het gevoel dat bewoners geboden wordt bij De Nieuwe Antoniehof. De locatie is dan ook zo gebouwd dat het er van binnen en buiten niet uitziet als een instelling, maar zoveel mogelijk als een gewoon huis. Dit betekent bijvoorbeeld dat de huiskamer beneden is en de slaapkamer boven, dat elke bewonerskamer een eigen voordeur heeft en de inrichting bestaat uit herkenbare jaren ‘60/’70 elementen. Maar ook dat het niet voelt als een instelling. De zorg wordt ingericht op basis van de wens van de bewoner. Dus geen standaard ontbijt om 7.30 uur, maar wanneer de bewoner dit wil. De bewoner is in de regie, zijn of haar wensen en ritme staan centraal.

Bestuurder Wiesje Heeringa vertelt: “Viattence is met een droom begonnen en deze is werkelijkheid geworden. Het concept ‘wonen bijna net als thuis’ wordt door bewoners, naasten en medewerkers als heel positief ervaren. Op Zorgkaart Nederland is De Nieuwe Antoniehof bijvoorbeeld beoordeeld met een 8,5. Dat is een heel mooi cijfer! Fijn wonen is het allerbelangrijkste binnen het concept, het leven van de oudere, hoe het was en hoe het is, is hierbij het uitgangspunt. Naasten en zorgcollega’s vullen hiernaast aan met de gewenste zorg. De specialist ouderengeneeskunde, de fysiotherapeut en andere collega’s zijn beschikbaar wanneer nodig. De kwaliteit van leven voor de bewoner staat hierbij altijd voorop. Het concept ‘wonen bijna net als thuis’ staat na 5 jaar als een huis. Collega’s, bewoners, naasten, vrijwilligers en samenwerkingspartners hebben hieraan meegewerkt en doen dit nog steeds vol passie. Hier ben ik echt trots op!”

Ook zijn er nog een aantal bewoners aanwezig die vanaf het begin bij De Nieuwe Antoniehof hun thuis hebben gevonden. Zij vertellen: “Het is goed georganiseerd, de voorzieningen zijn ruimschoots aanwezig, er zijn leuke activiteiten en er is voldoende eten, drinken en woonruimte. Natuurlijk blijft het eigen huis een gemis en is het wennen aan het begin, maar we voelen ons in De Nieuwe Antoniehof toch prettiger omdat hulp geboden kan worden wanneer nodig. We zijn ontzettend goed opgevangen, er zijn altijd mensen om je heen en er zijn veel leuke dingen om te doen!” Tijdens de jubileumweek van 13 t/m 17 december worden de bewoners getrakteerd op een Dickens koor, een lekker frietje van de frietkraam, een mini-kerstmarkt, een stroopwafelconcert met pianist en violist en een jubileumviering o.l.v. de geestelijk verzorger. Samen wordt terug gekeken naar de opening 5 jaar geleden, naar het heden en naar de toekomst. Uiteraard worden hierbij de COVID maatregelen altijd scherp in het oog gehouden en kan de planning op basis hiervan ook nog wijzigen.