van links naar recht wethouder Stephan Nienhuis, voorzitter Edwin Boschman, penningmeester Gerald Kuipers en Lourens Barmentloo van Wijnbergen Sportbouw
van links naar recht wethouder Stephan Nienhuis, voorzitter Edwin Boschman, penningmeester Gerald Kuipers en Lourens Barmentloo van Wijnbergen Sportbouw .

HLTC werkt met lokale partners aan accommodatie én toekomst

· leestijd 3 minuten Algemeen

HEERDE- Binnenkort start bij de Heerder Lawn Tennis Club (HLTC) een groot project: de aanleg van nieuwe tennisbanen. 

Dat gebeurt in twee fases: in augustus worden drie banen opnieuw aangelegd, in 2023 volgen de laatste vier banen. HLTC werkt hierbij samen met de lokale ondernemers ABC Hekwerk en Wijnbergen Sportbouw.

In het verleden werd bij de HLTC gespeeld op gravelbanen. Twintig jaar geleden ging de club, gefaseerd, over op het spelen op kunstgrasbanen. Voordeel hiervan is dat er praktisch het hele jaar op gespeeld kan worden. “Normaal gesproken gaan kunstgrasbanen een jaar of vijftien mee. Hier zitten we dus al aan de twintig jaar en de banen zijn echt aan vervanging toe”, vertelt voorzitter Edwin Boschman. “De KNLTB is hier ook geweest voor controles. Uit hun adviesrapporten kwam duidelijk naar voren dat, wanneer we competitie wilden blijven spelen en toernooien wilden organiseren, er toch echt wel iets moest gebeuren. Die investering was dus hard nodig”, voegt penningmeester Gerald Kuipers toe.

Subsidie gemeente Heerde

Al een jaar of twee geleden vergaarde de club alle benodigde informatie voor een subsidieaanvraag bij gemeente Heerde. “We zijn altijd een op zichzelf staande vereniging geweest, zonder bijdragen van de gemeente”, zegt Boschman. “Om het tennis interessant te houden, heb je die echter wel nodig. We zijn een gezonde vereniging, maar het gaat om serieuze bedragen en anders hadden we de contributie voor de leden fors moeten verhogen.” Het wachten was op de definitieve toekenning van de subsidie. Nadat die er onlangs kwam door de gemeente, kon het licht op groen worden gezet. Het vervangen van alle zeven banen vraagt een investering van ongeveer 175.000 euro. Gemeente Heerde verleent nu een subsidie van ruim 58.000 euro. “Het past binnen ons accommodatiebeleid”, zegt wethouder Stephan Nienhuis hierover. “Daarnaast willen we natuurlijk een vitale samenleving. Dit haakt mooi aan bij bestaande preventieakkoorden: het vitaler maken van onze ouderen én jongeren bezig laten zijn met hun gezondheid.”

Lokale partners

HLTC heeft er bewust voor gekozen samen te werken met lokale partners: ABC Hekwerk en Wijnbergen Sportbouw. “In augustus beginnen we eerst met het sloopwerk”, vertelt Lourens Barmentloo van Wijnbergen Sportbouw. “Alles gaat er uit; netten en netpalen, betonranden, de toplaag enzovoort. Daarna kunnen we weer gaan opbouwen. Het onderliggende lavasteen moet opgevuld, geëgaliseerd en aangewalst worden. Als dit officieel is goedgekeurd, kunnen we verder met het installeren van de toplaag.” Om een echt nieuwe en andere aanblik te geven, worden de nieuwe banen volledig rood. Al het hekwerk om de banen wordt vervangen door Han Vinke en zijn team van ABC Hekwerk. “Dat staat er al wel veertig jaar om heen. Je ziet dat het her en der kromtrekt, dat gaas opkrult. De ballen gaan er onderdoor en het is ook niet veilig”, zegt Boschman. Daarom is nu gekozen voor een hekwerk met een onderbuis, zodat het gaas strak gespannen blijft. Dit hekwerk wordt zwart van kleur. De verwachting is dat de klus zo’n drie weken in beslag zal nemen. Het PLUS Van den Hoven toernooi, waarvoor altijd regionale belangstelling is, zal dan eind augustus ook deels op de nieuwe banen gespeeld worden.

Met deze twee bedrijven heeft HLTC nu ook meerjarige sponsorovereenkomsten afgesloten en daar zijn ze uiteraard zeer content mee. “Als club draaien we op de contributie én sponsoring en advertenties. Dat laatste is het afgelopen Coronajaar lastig gebleken. Heel begrijpelijk natuurlijk, ondernemers hebben het moeilijk.” Daarentegen is het aantal leden wel gestegen, al moet volgens de voorzitter nog blijken hoe toekomstbestendig die stijging is. “Het werven van leden is best makkelijk, het behouden ervan is lastiger. We organiseren daarom voor deze nieuwe leden activiteiten als een ledentoss. Hierbij speel je tegen verschillende tegenstanders, op verschillende niveaus. Op een leuke manier kun je van elkaar leren en het komt de integratie in de vereniging ten goede.” De voorzitter benadrukt ook de belangrijke rol van de tennisschool van Lukas Wolf. “Hij is een sterke bindende factor voor de vereniging.” Opgemerkt wordt dat een goede, mooie accommodatie tevens van belang is voor ledenbehoud. “De accommodatie is toch het visitekaartje”, aldus Lourens. De heren zijn het erover eens dat Sportpark Bornerenk er op dit moment netjes, maar ook gedateerd uitziet. De banen worden dus binnenkort aangepakt en ook het clubhuis wordt daarbij meegenomen en opgefrist.

Toekomst

Met de nieuwe banen, een clubhuis dat weer helemaal up-to-date wordt gemaakt en de succesvolle tennisschool, is HLTC klaar voor de toekomst. Kers op de taart zou daarbij de realisatie van padelbanen zijn. Padel wordt omschreven als een mix van tennis en squash en is één van de snelst groeiende sporten ter wereld. “Het is een grote wens van de vereniging om padelbanen op het terrein te realiseren, dat zou het plaatje compleet maken”, aldus Gerald. “Maar het vergt wel een forse investering van zo’n anderhalve ton. Hoe gezond we ook zijn, dát kunnen we er op dit moment niet bij doen.” Voor nu dus eerst de huidige banen vervangen en opnieuw aanleggen. Het huidige, relatief jonge bestuur, heeft er zin in en zet samen met lokale partners de schouders er onder.