Broken Wings-voorzitter Adrie Pol (rechts) en gedenkplek-initiatiefnemer Ben Jonker tijdens de overdracht van de herdenkingsplek
Broken Wings-voorzitter Adrie Pol (rechts) en gedenkplek-initiatiefnemer Ben Jonker tijdens de overdracht van de herdenkingsplek Hermien Schellenberg

Broken Wings zoekt hulp bij onderhoud Van Essen-gedenkplek in Epe

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Wie helpt Stichting Broken Wings bij werkzaamheden aan de Van Essen-gedenkplek in Epe?

Op 18 april 2019 werd de gedenkplek voor de familie Van Essen aan de Wachtelenbergweg in Epe in gebruik genomen. Op deze plek hebben Herman en Johanna van Essen samen met hun oudste zoon Mannes tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen mensen laten onderduiken. Stichting Broken Wings heeft de gedenkplek geadopteerd en de verantwoordelijkheid op zich genomen om de plek te onderhouden. Broken Wings grijpt het initiatief NLdoet op vrijdag 28 mei aan om de nodige extra werkzaamheden te verrichten. Voorzitter Adrie Pol geeft aan dat de stichting daarbij wel wat helpende handjes kan gebruiken. Gelukkig staan ze er qua onderhoud niet alleen voor. “Er zijn zelfs ‘geheime’ krachten die spontaan de schoffel of bladhark hanteren. Ook leerlingen van de Hoge Weerdschool en de W.G. van der Hulstschool steken onder leiding van leerkrachten hun handen uit de mouwen. Momenteel ben ik een vaste groep aan het ronselen die vijf keer per jaar onderhoud pleegt.” Bij de gedenkplek is het momenteel een en al onkruid en de voorbereidingen zijn in gang gezet voor de aanleg van een verhard voetpad, zodat personen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten ook op het terrein kunnen komen. “Ook de taxusstruikjes die in het najaar zijn verzet, slaan niet aan en geven een treurige aanblik. Het is goed om te zien dat de vorig jaar tijdens fase 1 geplante heesters en bodembedekkers grotendeels zijn aangeslagen”, geeft Pol aan.

Op 28 mei moet er van alles gebeuren. “De geplande werkzaamheden zijn onkruid wieden, grond aanbrengen rondom het aangelegde voetpad, nieuwe heesters en planten plaatsen, de dode taxus verwijderen en de overige taxus op de helling tegen de sportvelden planten. Mocht er tijd over zijn, dan kan het hekwerk verder hersteld worden.” Iedereen is welkom, hoelang dat is maakt niet uit. Het is tevens een mooie plek om te ontmoeten. Ze zijn ervan 09.00 tot 15.00 uur. “De stichting heeft veelal vrijwilligers op leeftijd. We zijn naarstig opzoek naar ‘vers bloed’. In de leeftijd van 30 tot 50 jaar zijn we slecht vertegenwoordigd. De werkgroepen educatie, vieren en herdenken, onderzoek , gastlessen en rondleidingen (wandelingen en fietstochten) kunnen extra enthousiaste mensen verwelkomen.” Mail voor meer informatie naar poladriaan@gmail.com..

Pol legt uit waarom de gedenkplek zo belangrijk is: “Op deze plek heeft de familie van Essen uit vaderlandsliefde velen een veilige haven geboden waarbij ze hun eigen leven in de waagschaal stelde. Deze plek maakt zichtbaar hoe mensen die in gevaar waren een veilige (ondergrondse) plek vonden en geholpen werden om te overleven. In totaal hebben ongeveer 54 mensen gebruik gemaakt van deze plek. Dit waren Joodse burgers, verzetsmensen, geallieerde piloten en soms ook lokale burgers die uit handen wilden blijven van de bezetter. Vrijwilligers van Broken Wings vertellen het verhaal van de familie van Essen door aan o.a. de schooljeugd om hen op de hoogte te brengen van de lokale geschiedenis en het verhaal van de Vrede door te geven. Helaas is het heden ten dage nog steeds nodig om te vertellen over de gelijkwaardigheid van alle mensen met respect voor geloof, ras en geaardheid.” Kijk voor meer info op www.brokenwings.nl.