Afbeelding
.

Opruimen zwerfafval overstijgt gemeentegrenzen

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Van Zwerfafval naar Vlinder hield zaterdag tijdens de Landelijke Opschoondag opnieuw een grote schoonmaakactie. 

In alle kernen van de gemeente Epe gingen vrijwilligers op pad om samen, uiteraard op gepaste afstand volgens richtlijnen van het RIVM, zwerfaval op te ruimen. In totaal namen meer dan 150 mensen deel aan de actie. Het eindresultaat: 250 zakken, zo’n 1000 kg. Dit keer oversteeg de animo de gemeentegrenzen: nog eens 12 deelnemers uit Heerde, van de Zwerfafvalbrigade Heerde-West, gingen zwerfafval bij de Elburgerweg opruimen. Initiatiefnemer René Blok en burgemeester Tom Horn van gemeente Epe waren in de ochtend aan het opruimen rondom de McDonalds, samen met McDonalds franchisenemer Sjoerd Jan Feenstra. Ook burgemeester Wiggers en wethouder Nienhuis van gemeente Heerde hielpen mee. Voorafgaand gingen ze met elkaar in gesprek. René Blok noemde het gebied rond het restaurant een probleemgebied. Iets dat Sjoerd-Jan Feenstra beaamde. “Het maakt niet uit hoeveel bakken we neerzetten; veel mensen kunnen deze helaas niet vinden. Zeker nu er meer gebruik wordt gemaakt van de Drive betekent dit een grote uitdaging voor ons. Zeven dagen in de week doen onze medewerkers daarom meerdere rondes per dag in een cirkel van 500 meter rond de zaak om alles netjes te houden.” Het gedrag van de consument, daar draait het volgens hen dus om. 

Samenwerken 

Wat ook meespeelt is dat veel partijen een rol hebben in het gebied: gemeenten Epe en Heerde, provincie Gelderland, maar ook Geldersch Landschap en Rijkswaterstaat bijvoorbeeld. “Samenwerking is dan ook van groot belang”, gaf René de aanwezigen mee. Hij was daarom blij met de aanwezigheid van de Heerder burgemeester. Die was op zijn beurt blij met de uitnodiging: “Zwerfafval kent geen gemeentegrenzen.” Burgemeester Horn van gemeente Epe noemde het mooi dat veel mensen genieten van de natuur. “Maar we moeten het wel mooi houden. Dan is het fijn dat we schouder aan schouder staan om daar samen aan te werken. En er zijn inderdaad nog wel wat afspraken te maken om het beter te doen. Laten we daar voor staan.” 

Na het uitdelen van onder andere zakken en knijpers ging de groep op pad. Eén van hen was de 9-jarige Reinout Kronenberg. “Mijn moeder had over deze actie gelezen in de krant en vertelde er over. Ik wilde direct graag meedoen. Ik vind deze actie heel belangrijk, plastic hoort niet in het milieu thuis!” Reinout gaat wel vaker op pad om afval op te ruimen. “Ik ben wel eens met 3 zakken vol thuisgekomen”, vertelt hij. Zijn moeder voegt toe: “We wonen hier in de buurt en er ligt regelmatig veel afval, ook van McDonalds. Als we de hond uitlaten, nemen we een vuilniszak mee. Dan kunnen we gelijk de troep opruimen.” In Emst ging ook een mooie groep vrijwilligers aan de slag om het dorp een stukje mooier te maken. De actie was hier een gemeenschappelijk initiatief van zwerfafval tot Vlinder, SPAR Emst en Buurtmaken.nl. De volgende keer doen de Emstenaren zeker weer mee. “Als er voldoende belangstelling is, mogelijk eerder!”, aldus organisator Jan Wouter van der Straaten. Hij pleit voor een tweesporenbeleid: “Enerzijds proberen om het beleid van de gemeente te veranderen. Meer denken aan milieu. Gaat uiteraard veel verder dan een weggegooid colablikje. Anderzijds gewoon handen uit de mouwen. Samen goed voor een fijnere gemeente!” 

De Landelijke Opschoondag vindt twee keer in het jaar plaats. “Veel te weinig”, vindt René. Hij is erg blij met de grote animo voor de actie. “Mensen vinden het leuk dat ze elkaar kunnen ontmoeten en ook iets goeds kunnen doen. We zien de mentaliteit veranderen en dat gaan we doorzetten!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding