Afbeelding
www.epe.nl

Wethouder Scholten biedt ontslag aan

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Wethouder Robert Scholten heeft in de raadsvergadering van donderdag 18 februari zijn ontslag aangeboden. 

De afgelopen periode lag Scholten meerdere malen onder vuur en werd zijn integriteit ter discussie gesteld. De raad wilde hem hierover donderdag aan de tand voelen, maar Scholten besloot dus om zelf zijn ontslag in te dienen.

In de verklaring die hij aflegde, zei hij ondermeer: “Het gaat nu niet meer om de inhoud, over beleid of proces, maar om mij als persoon. Ik sta hier als wethouder, wil het beste doen voor de gemeente en haar inwoners. Ik merk dat het op dit moment niet meer op deze manier kan omdat er kennelijk regie is om mij persoonlijk te beschadigen. Ik zie dat bijvoorbeeld aan dat er herhaaldelijk wordt ingezoomd op vermeend liegen. Dat er ineens een kort gesneden videofragment van 8 maanden oud gepubliceerd wordt over het wissen van What’s appberichten. Ik merk dat aan een bericht van iemand die zegt dat hij benaderd is om mee te werken aan mijn ‘ondergang’, maar zich niet daarvoor leent. Ik hoor zelfs dat er een raadslid is die bewoners actief benadert om mee te werken aan negatieve pers omdat dat nu zo goed uitkomt. Ik zie dat er geframed wordt in de pers rondom vermeend liegen, verschillende zaken worden erbij gehaald. Het verhaal is niet compleet. Ik ontkom niet aan de indruk dat er politieke spelletjes gespeeld worden, waar ik geen invloed op heb. Deze situatie straalt niet alleen af op mij, maar ook op de gemeenteraad, het college en de organisatie.”

Scholten betreurt het ‘dat de hele discussie over mijn persoon een schaduw werpt over de goede dingen die we doen’. “En daar moet het over gaan. Het debat moet niet gaan over de persoon, maar over de inhoud. Zeker in deze vreselijke crisistijd moeten we met elkaar zorgen dat we er goed doorheen komen, de samenleving dienen en helpen. En niet bezig zijn met dit soort vreselijke afrekenspelletjes die alleen maar verliezers kent. Dit gegeven belemmert mij in mijn functioneren en daardoor kan ik niet meer doen waar ik voor sta, waarvoor ik deze functie heb aanvaard. Vandaar dat het beter is dat ik mijn functie neerleg, zodat de discussie niet meer over mij gaat. Ik zou de gemeente kunnen schaden door vast te willen blijven houden aan mijn positie. Ik dien de gemeente daar niet mee.” 

Robert Scholten was namens Nieuwe Lijn wethouder sinds 2014, met vanaf 2018 de portefeuilles Ruimte (ontwikkeling, beheer: grijs en groen, verkeer en vervoer), Wonen, Financiën en belastingen en Sport (inclusief sportaccommodaties).

De VVD, één van de partijen die kritisch was op het optreden van de wethouder, geeft in een verklaring aan een andere mening te zijn toebedeeld: “Het is een samenloop van een aantal feiten en omstandigheden die wij onacceptabel vinden. Het gaat nu niet alleen over het gedrag dan wel de intenties van wethouder Scholten, maar vooral ook wat wij als raad acceptabel vinden. Het is geen hetze, maar het belang van de overtuiging wat de raad nu verbindend vindt”, aldus de VVD. 

De fractie van Nieuwe Lijn, de partij van Scholten, meldt op facebook dat de partij het ‘bijzonder jammer en zeer spijtig vindt dat hij deze bestuurstermijn niet heeft kunnen afmaken’. Bestuur en fractie gaan zich beraden op deze onverwachte ontwikkeling. “Daarbij gaan we niet alleen nadenken over de toekomstige positie van Nieuwe Lijn in het college, maar ook goed bekijken welke elementen een rol hebben gespeeld bij deze beeldvorming.”