Archieffoto uit 2018, schaatsen in Epe
Archieffoto uit 2018, schaatsen in Epe .

Schaatskoorts loopt op, veel ijsbanen blijven dicht door corona

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO- De temperatuur duikt de komende week flink onder nul, en dat betekent dat de schaatskoorts juist oploopt! Maar kan er überhaupt geschaatst worden met alle regelgeving omtrent corona? 

Ook bij ijsclub Vosbergen begint het te kriebelen. Voorzitter Marcel van Buul vertelt dat de club in nauw overleg is met de gemeente. “We hebben een plan neergelegd voor een routing op de ijsbaan en een reserveringssysteem op de website. We gaan uit van maximaal 100 man op de ijsbaan en werken met een tijdsslot van anderhalf uur, dus maximaal anderhalf uur schaatsen en dan de volgende er op. De gemeente is hier ook akkoord mee”, vertelt de voorzitter. Leden hebben voorrang, alleen als er ruimte is bij een tijdspad kunnen niet-leden ook het ijs op. “We zijn tevens in overleg met de gemeente of het aantal schaatsers op het ijs wellicht opgehoogd kan worden naar 110 of 120 mensen, maar we zullen éérst moeten kijken hoe het loopt. Belangrijkste natuurlijk is het tegengaan van het virus.” IJsclub Vosbergen is in ieder geval startklaar. “Nu maar hopen dat er ook daadwerkelijk geschaatst kan worden! Veel hangt ook af van de sneeuw. Als het eerst sneeuwt, dan valt het in het water, geen probleem. Met de mooie setting bij Vosbergen levert dat een fenomenaal plaatje op, Anton Pieck is er niks bij! Valt de sneeuw echter op het ijs, dan kan er niet geschaatst worden, nergens in Nederland overigens.” Afwachten dus maar! Houd www.ijsclubvosbergen.nl en de social media goed in de gaten voor meer informatie. Bij IJsclub Eendracht in Wapenveld is de schaatskoorts eveneens losgebarsten. Afgelopen zaterdag is een deel van het bestuur bij elkaar gekomen om hierover te vergaderen. “Verder nemen we contact op met de gemeente Heerde over de te volgen stappen op het gebied van de coronaregels. Op de Facebookpagina van ‘IJsclub de Eendracht Wapenveld’ komt vanaf maandag al het nieuws over de ijsbaan te staan. Verder is te hopen dat de sneeuw niet teveel roet in het eten zal gooien”, laat Marco Leurink, secretaris van IJsclub Eendracht weten. Houd voor actuele informatie de Facebookpagina van IJsclub de Eendracht in de gaten. IJsvereniging Hattem volgt rondom corona de regels van de Rijksoverheid en de richtlijnen van de KNSB en heeft nauwe afstemming met de gemeente Hattem. “Voor nu betekent dit dat áls de ijsbaan open gaat, deze toegankelijk is voor leden van de IJsvereniging Hattem, er in tijdsblokken geschaatst kan worden en er vooraf inschrijving nodig is. Een link naar het reserveringssysteem komt bij opening beschikbaar op onze social media en op onze website”, meldt de vereniging op www.ijsvereniginghattem.nl.

Niet open

Meerdere ijsbanen gaan sowieso niet open. IJsbaan de Scheve Schaats in Emst blijft bijvoorbeeld gesloten. “Gezien de huidige regelgeving rondom corona is het geen haalbare kaart om de veiligheid te waarborgen. Ons ijsoppervlak is van een dermate grootte dat we op geen enkele manier een onderlinge afstand van 1,5 meter tussen schaatsers kunnen organiseren.” Ook het bestuur van IJsclub de Hank Veessen meldt op Facebook dat er niet geschaatst zal worden. “Wij kunnen met de kleine club als bestuur nu niet garanderen dat we de regels kunnen gaan volgen omtrent de corona regels en alles wat er nog mee bij komt kijken. Wij als bestuur willen niet dat wij door de ijsbaan een uitbraak van de corona creëren. Dus tot onze spijt gaat de ijsbaan niet open.” Het bestuur van ijsbaan de Klaarbeek in Epe is tot hetzelfde besluit gekomen. “Met de huidige covid maatregelen hebben wij als bestuur het besluit genomen om de ijsbaan niet te openen. Wij vinden dit zeer spijtig met name voor onze leden én voor al onze vrijwilligers die zich het gehele jaar inzetten om het schaatsen op een mooie baan te realiseren.” En ook schaatsliefhebbers in Vaassen zullen teleurgesteld zijn: ook hier blijft de baan gesloten. “Komende week zal het hart van menig schaatsliefhebber harder kloppen. Helaas zien wij als IJsbaan op voorhand geen mogelijkheid onder de huidige Covid maatregelen de ijsbaan te kunnen openen....helaas. Mochten de maatregelen veranderen en er is een mogelijkheid dan zullen wij dat uiteraard melden. Maar voorlopig dus geen mogelijkheid om te schaatsen op de ijsbaan in Vaassen”, wordt gemeld op Facebook.

Archieffoto uit 2018, schaatsen in Wapenveld