Afbeelding
.

Mantelzorgers en de avondklok

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE/HEERDE- Vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari geldt er in heel Nederland tussen 21.00 uur en 4.30 uur een avondklok. 

Mantelzorgers mogen tijdens deze avondklok over straat om zorg te verlenen die niet kan wachten. Wel is het noodzakelijk dat zij een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. De ‘Eigen verklaring avondklok’ is te downloaden op www.mantelzorg.nl/avondklok. Download het formulier Eigen verklaring avondklok, vul je gegevens in. Vul de periode in: tot en met 9 februari. Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan. Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg. Neem je identiteitsbewijs én het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen. Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in. 

Gebruik de verklaring alleen als bewijs om tijdens de avondklokuren op straat te zijn. Gebruik de verklaring alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Blijf verder zoveel mogelijk thuis. Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met de zorgvrager of de huisarts.

 Meer informatie over de gevolgen van de avondklok voor mantelzorgers en de ‘Eigen verklaring avondklok’ vind je op www.rijksoverheid.nl of mantelzorg.nl/avondklok. Kun je zelf het formulier niet downloaden dan kun je bellen met De Plu Heerde. De Plu?Heerde is het steunpunt voor vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente Heerde en?ondersteunt mantelzorgers op tal van manieren. Kijk voor meer informatie op www.depluheerde.nl, mail naar l.seinstra@heerde.nl?of bel. 06-19302657 

 De Eigen verklaring avondklok is ook te downloaden via: http://www.koppelswoe.nl/avondklok-voor-mantelzorgers. Ook kun je bellen met Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe in Epe via 0578-67 67 67. Heb je hulp nodig bij het invullen? Heb je geen printer? Kunnen ze je als mantelzorger op een andere manier helpen? Bel dan ook met het steunpunt.