Afbeelding
Foto: eigen

Toporganist op het Meereorgel

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Hoewel het nu nog met een beperkt aantal bezoekers mag, kun je het goed nieuws noemen dat in de Grote Kerk van Epe de Meere-orgelconcerten weer gewoon gehouden kunnen worden. 

De mooie Livestream concerten zijn dan wel voorbij, maar er kunnen eventueel met behulp van livestream nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd die nu worden uitgezocht. Op donderdag 29 oktober zal er om 20.00 uur opnieuw een echt concert met bezoekers zijn in de Grote Kerk van Epe. Organist Erwin Wiersinga uit Groningen heeft een indrukwekkende staat van dienst, hoewel hij misschien niet zo vreselijk bekend is. Daar moet dan iets aan gebeuren, vond Stichting tot Behoud van het Meereorgel in Epe. En Erwin Wiersinga heeft zijn best gedaan voor een daarbij passend programma. Kijk daarvoor op www.meereorgelepe.nl, waar ook kan worden gereserveerd voor dit concert.

Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v. Daniel Barenboim vertolkte. In 2012 was hij gastdocent aan het State Conservatory van Beijing. Hij is te beluisteren op verschillende CD’s, waarvan de CD ‘Orgelcultuur in Groningen’, opgenomen met enkele Groningse collega’s, werd bekroond met een Edison. In 2004 nam hij samen met het vocaal ensemble The Gents het Requiem en de Messe Cum Jubilo van Maurice Duruflé op. Deze CD werd in de internationale pers zeer lovend ontvangen en in het franse Classic Today opgenomen in de top 10 van beste CD’s in 2005. Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger orgel in de Martinikerk te Groningen. Hij is tevens organist op het Hinsz-orgel in de Catharinakerk te Roden.

Tijdens de concerten zijn de organisten in de Grote Kerk in Epe te zien op  een videoscherm in de kerk. Het concert begint om 20.00 uur; de Grote Kerk aan de Beekstraat 1 is open vanaf 19.30 uur. Toegang 8 euro.