Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. Rijksoverheid

Afgelastingen i.v.m. Coronavirus

· leestijd 12 minuten Algemeen

REGIO- Uiteraard regent het ook in onze regio afgelastingen in verband met het coronavirus. Onderstaande is inmiddels bekend bij de redactie. Let wel; mogelijk zijn nog meer activiteiten afgelast.

  • Het bestuur van de schaapskudde Epe-Heerde heeft besloten Lammetjesdag, op 21 maart als afsluiting van de lammertijd, van het programma te schrappen.

  • Het bestuur van het Kulturhus Eper Gemeentewoning besloot de volgende activiteiten af te gelasten: zondag 15 maart om 15.00 uur Bekende Epenaren met Gerard Dunnink. Donderdag 19 maart om 18.00 uur het Kulturpannetje. Zondag 29 maart om 15.00 uur Cultureel Café met Hoge Nood/t en Tinus & Martie van Huffelen Over de na 31 maart te organiseren activiteiten is nog geen beslissing genomen.

  • Theater De Heerd in Heerde heeft alle voorstellingen die deze maand zouden plaatsvinden, waaronder op 18 maart met Özcan Akyol, afgelast.

Literaire avond met Özcan Akyol in theater de Heerd afgelast

HEERDE – In het kader de maatregelen rond het Corona-virus, is de literaire avond met schrijver/columnist Özcan Akyol op woensdag 18 maart a.s. in Theater de Heerd in Heerde, afgelast. De lezing wordt verschoven naar een nader te bepalen datum. Toegangsbewijzen blijven geldig.

Voor actuele informatie over komende voorstellingen in het theater wordt verwezen naar de site info@deheerd.nl.

  • De historische vereniging Ampt Epe had voor woensdag 25 maart een lezing over ‘De verzwegen razzia naar Rees’ van Arend Disberg uit Apeldoorn gepland, maar die ook moeten schrappen.

  • Toneelvereniging Burgerenk heeft beide toneelvoorstellingen die komend weekend zouden plaatsvinden afgelast.

  • De Stichting Meere-orgel heeft een streep moeten zetten door het concert van Willeke Smits op donderdag 26 maart.

  • Dorpscentrum De Wieken laat weten dat alle t/m 16 maart geplande activiteiten zijn afgelast, dus ook de modelspoorshow die komend weekend gehouden zou worden.

  • Het voorjaarsconcert van Muziekvereniging Vriendschap Oene op 28 maart wordt definitief afgelast. “Wanneer we weer voor publiek gaan spelen is onbekend.”

  • Het Modespektakel op zaterdag 28 maart in Epe gaat niet door.

  • Protestantse Gemeente Hattem schrapt alle kerkdiensten in maart.

“De Protestantse Gemeente in Hattem heeft vanavond besloten dat er tot en met 31 maart geen kerkdiensten worden gehouden in de beide eigen kerkgebouwen. Dit in reactie op het dringende advies van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland vieringen met meer dan 100 bezoekers niet door te laten gaan in verband met het coronavirus. De lokale gefedereerde PKN in Hattem heeft twee kerkgebouwen in gebruik: de Grote of Andreaskerk in de binnenstad en de Emmaüskerk aan de Dorpsweg. De zondagse vieringen in deze beide gebouwen trekken gemiddeld honderden bezoekers. Of er in april wel weer kerkdiensten worden gehouden is nog niet bekend. Daarover wordt later deze maand een besluit genomen.”

  • Skeelerclub Oost Veluwe heeft de skeelertoertocht op 28 maart moeten cancelen voor dit jaar. “Door het coronavirus is het niet mogelijk om onze seizoenstart goed te organiseren.”

  • Geen Kaart- en Bingoavond VIOS Vaassen

“In verband het coronavirus en de daardoor ingestelde maatregelen, gaan de geplande kaartavond op vrijdag 20 maart en de bingoavond op donderdag 26 maart niet door. Wij, als ontspanningscommissie van csv VIOS, hopen u in april weer te kunnen uitnodigen.”

  • Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Stichting Meereorgel Epe ‘met spijt’ moeten besluiten om het hieronder vermelde orgelconcert uit te stellen, tot het volgende concertseizoen, nl. 2021.

  • ReumaNederland schort collecteweek op vanwege coronavirus.

ReumaNederland heeft besloten om deze week de landelijke collecteweek vanwege de opmars van het coronavirus niet door te laten gaan. Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland: “Op basis van de recente maatregelen van het kabinet kunnen we niet anders dan besluiten om de collecte volgende week niet te lopen. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar onze collectanten en naar de mensen bij wie we aan de deur komen om er alles aan te doen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. De jaarlijkse collecteweek is belangrijk voor ReumaNederland, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat natuurlijk voorop.” Er wordt gekeken of de landelijke collecteweek van ReumaNederland op een later moment kan worden ingehaald.

  • Dorpskerk Vaassen schrapt diensten en activiteiten in verband met coronavirus

“Het coronavirus grijpt steeds verder om zich heen en de overheid geeft het advies om bijeenkomsten van meer dan honderd bezoekers niet door te laten gaan. het landelijke bestuur van de PKN sloot zich hierbij aan. De plaatselijke kerkenraad van de Dorpskerk te Vaassen neemt dit advies over en last daarom de op 13 maart geplande vrijwilligersavond en de diensten van de komend weekend en mogelijk ook voor het volgende weekend af. Er zal regelmatig worden gekeken hoe de maatregel moet worden verlengd of niet. De kerkleden hoeven niet verlegen te zitten om een kerkdienst, want PKN-voorzitter ds. De Reuver houdt zondag 15 maart om 09.30 uur een dienst op NPO2. De vrijwilligersavond zal op een later tijdstip zeker worden ingehaald, een geschikte datum daarvoor moet later nog worden bepaald.”

  • De bingo van De Jeugd van Toen op 19 maart gaat NIET door i.v.m. het coronavirus

  • Groepsvaccinatieprogramma 4- tot 18-jarigen uitgesteld tot najaar 2020

Vanaf 16 maart onderbreekt GGD Noord- en Oost-Gelderland het Rijksvaccinatieprogramma voor alle 4- tot 18-jarigen in de 21 gemeenten in de regio. De BMR/DTP en HPV-vaccinaties worden verplaatst naar het najaar van 2020. De meningokokkenvaccinaties gaan wel door maar op kleinere schaal en op een ander moment. Reden hiervoor is dat de GGD alle capaciteit nodig heeft voor de inzet tegen het coronavirus. Ook geeft de GGD hiermee gehoor aan de oproep met niet meer dan honderd mensen tegelijk op één locatie te zijn. De BMR/DTP en HPV-vaccinaties zijn standaardvaccinaties die uitgesteld kunnen worden tot het najaar van 2020. De meningokokkenvaccinaties horen bij een uitbraakmaatregel, daarom worden deze vaccinaties nog wel gegeven. Voor de meningokokkenvaccinaties stelt de GGD wel een nieuwe planning en werkwijze op, deze vaccinaties vinden in ieder geval plaats vóór juli 2020. Reguliere spreekuren en individuele vaccinaties voor 0- tot 4-jarigen gaan wel door. Vragen hierover kunt u stellen aan de lokale JGZ 0-4 afdeling van uw woonplaats. De kinderen en hun ouders/verzorgers krijgen bericht over de nieuwe vaccinatiedata.

  • Diverse sportverenigingen hebben de trainingen en wedstrijden geschrapt

  • Buurtvereniging Wissel en Tongeren schrapt beide toneelavonden

EPE- Deze zouden worden gehouden op Zaterdag 21 maart in het Kultuurhuus , met medewerking van OTV Oene en op vrijdag 27 maart in de Burgerenk, met medewerking van het Burgerenktoneel. Diegene die voor deze avonden al kaartjes hadden besteld en betaald , kunnen hun geld retour halen bij de kaartverkoper/ster. Voor beide avonden zijn nog geen vervangende data vast gesteld, e.e.a. zal natuurlijk liggen aan de beschikbaarheid van de Toneelgroepen en zalen. Leden van Wissel& Tongeren krijgen daar t.z.t. een nieuwsbrief over.

  • Het Bakkerijmuseum blijft voorlopig geopend.

“De maand maart is een rustige maand voor wat betreft het bezoek. De kans dat u op hetzelfde moment met meer dan 100 personen tegelijk in het museum bent is in deze periode vrijwel nihil. We zijn uiteraard wel gealarmeerd en bezorgd over de situatie en volgen alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. Mocht er aanleiding toe zijn dan informeren wij u meteen over eventuele nieuwe maatregelen als de situatie daarom vraagt.”

  • Afgelasting voorjaarsconcert Soli Deo Gloria

HEERDE- De maatregelen rondom het Coronavirus COVID-19 zijn aangescherpt en dit heeft als gevolg dat het voorjaarsconcert van christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Heerde op 21 maart 2020 niet door zal gaan. Het concert wordt verplaatst naar zaterdag 3 oktober 2020. De toegangskaarten van de donateurs blijven geldig voor het concert op 3 oktober.

  • De jaarvergadering van de Bekenstichting die op donderdag 19 maart zou plaatsvinden in de Wenumse Watermolen in Wenum Wiesel, gaat niet door

  • De formele opening van het seizoen van Museum hagedoorns Plaatse staat gepland op 28 maart a.s.

EPE - “Onder normale omstandigheden zijn we voor het publiek open vanaf woensdag 1 april.

We volgen de Corona ontwikkeling voortdurend en kijken goed naar de adviezen/beleid van de Museumvereniging en de landelijke overheid.”

  • Open dag Proconscholen 25 maart afgelast

EPE- “Helaas hebben wij moeten besluiten om de open dag van de ProConscholen niet door te laten gaan. Dit in verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Wij hopen op uw begrip hiervoor. De open dag zal op een nader te bepalen datum plaatsvinden. Wij zullen u hierover berichten. In de tussentijd kunt u altijd een afspraak met de directeuren van de scholen maken, als u meer over onze scholen te weten wilt komen. Voor de contactgegevens zie de website van stichting ProCon: www.stichtingprocon.nl.”

  • Diverse activiteiten van Koppel-Swoe gaan niet door

EPE- Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen en de huidige situatie rondom het coronavirus is besloten om alle activiteiten van Koppel-Swoe waar veel (kwetsbare) mensen samen komen te annuleren tot in ieder geval 1 april.

Koppel-Swoe heeft naar aanleiding van de landelijke persconferentie en contacten met de GGD besloten om diverse activiteiten te annuleren. Steunpunt Bloemfontein in Vaassen, steunpunt Burgerenk in Epe en steunpunt de Hezebrink in Emst zullen de komende twee weken gesloten zijn. Ook (senioren)activiteiten zoals de seniorensportdag, conversatieles Nederlands, gymnastiek, stijldansen, ZitFit, (preventief) huisbezoek, bijeenkomsten voor mantelzorgers, bingo, jongerenavonden in Emst en het NAH Kaffee zijn geannuleerd. De organisatie acht het niet verantwoord om dergelijke activiteiten/ontmoetingen doorgang te laten vinden. Een tegenvaller voor iedereen die zich op deze momenten verheugd, maar de veiligheid en gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen staat voorop. Mensen die behoefte hebben aan contact, kunnen ons altijd bellen. Zonder tegenbericht wordt verwacht dat de activiteiten vanaf 1 april weer doorgang zullen vinden.

De kinderopvang van Koppel-Swoe blijft geopend. Wel zijn alle ‘buitengewone’ activiteiten gecanceld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opa en oma week op een locatie of een bezoek aan een zorgcentrum met peuters van een locatie. De pedagogisch medewerkers zijn extra alert op hygiëne en medewerkers en kinderen met klachten die passen bij het coronavirus worden gevraagd thuis te blijven. Voor informatie kan men terecht bij: Koppel-Swoe, telefonisch bereikbaar op nummer 0578-676767. Of via de e-mail info@koppelswoe.nl. Kijk ook op www.koppelswoe.nl.

  • De Heerder Historische Vereniging is gesloten voor publiek

  • Het Voerman Museum is gesloten.

  • Bingo Prins Bernhard Emst gaat niet door

EMST- De bingo van muziekvereniging Prins Bernhard op vrijdag 20 maart gaat niet door. Vanwege de adviezen van het RIVM ten aanzien van het coronavirus heeft de muziekvereniging besloten deze bingo af te lasten. De eerstvolgende bingo staat gepland op vrijdag 11 september in de Hezebrink in Emst.

  • De Landelijke Opschoondag op 21 maart gaat niet door

REGIO- “Het coronavirus houdt veel mensen bezig op dit moment. Ook ons. Met de Landelijke Opschoondag op komst, hebben we de richtlijnen en adviezen van het RIVM de afgelopen periode aandachtig gevolgd. Op basis van de laatste ontwikkelingen, volgen we het advies van het RIVM waardoor is besloten dat de Landelijke Opschoondag niet doorgaat op 21 maart”, meldt de organisatie. Tijdens de Landelijke Opschoondag maken inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen een gebaar voor een 100% zwerfafvalvrije leefomgeving, door samen in actie te komen in de buurt van hun huis, onderneming, clubhuis of school. En juist dat samenkomen, dat wordt door het RIVM de komende tijd afgeraden. “Daarom hebben we besloten om de Landelijke Opschoondag niet te laten doorgaan. We vragen alle enthousiaste deelnemers aan de Landelijke Opschoondag om zich bij dit besluit aan te sluiten.” Wat nu? “Het goede nieuws: je kunt iedere dag iets aan zwerfafval doen. We hopen dan ook van harte dat iedereen die het geweldige initiatief nam om op 21 maart op te schonen, zijn of haar actie op een later moment opnieuw op de kaart zet. Heb je meerdere deelnemers aan je actie? Organiseer je zelf een actie met meerdere deelnemers, dan is het goed om deze deelnemers te laten weten dat jouw actie op 21 maart niet doorgaat. Dit doe je door in je account in te loggen, naar je actie te gaan en daar je actie te verwijderen. Alle andere deelnemers van je actie krijgen dan automatisch een bericht over het annuleren van je actie. Ben je een deelnemers aan een actie van een ander? Laat de organisator dan weten dat je niet aanwezig bent. Dit doe je door in je account in te loggen, naar de actie te gaan waaraan je meedoet, en daar je aanwezigheid te annuleren.

  • Gezellig samen eten op 19 maart gaat niet door

WAPENVELD- Op donderdag 19 maart zou een nieuw project in Wapenveld gestart worden door Hof van Cramer, WZU en Philadelphia; gezellig samen eten. De editie van 19 maart gaat niet door.

De eerstvolgende avonden zijn, onder voorbehoud, op 16 april, 14 mei en 18 juni.

Wat is het? In Rehoboth aan De Vree 1 in Wapenveld kunt u gezellig samen eten en elkaar ontmoeten. Je bent van harte welkom vanaf 17.45 uur, om 20.00 uur wordt de avond afgesloten. De maaltijd kost 7 euro inclusief koffie of thee. Meer informatie bij Ton Hulsebos, tel. 06-51259370 of e-mail tonhulsebos@verian.nl.

  • Het Cultuur Historisch Museum Oene is voorlopig gesloten tot 31 maart 2020

OENE- “De opening van de exposities en ook de lezing op zaterdag 21 maart gaan niet door. Alles is tot nader order opgeschort”, meldt Dikkie Huiskamp - van Hell, voorzitter Cultuur Historisch Museum Oene.

  • Marc Overmars Paastoernooi geannuleerd

EPE - Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft SV Epe besloten om het Marc Overmars Paastoernooi (10 tot en met 12 april) niet door te laten gaan.
“Premier Mark Rutte en het RIVM hebben donderdagmiddag bekendgemaakt dat alle bijeenkomsten en evenementen met meer dan 100 personen tot 1 april worden afgelast. Daarbij is de verwachting dat verdere maatregelen niet uitblijven. De organisatie kan hierdoor helaas niet anders dan het toernooi annuleren.” Henrik Mars van de organisatie: “Het is te kort dag om vanaf 1 april nog een beslissing te kunnen nemen of een toernooi van deze omgang nog wel door kan gaan. Maar veel belangrijker: de gezondheid van spelers, begeleiders en toeschouwers gaat boven alles.” De verloting, waarvan de verkoop afgelopen week van start is gegaan, gaat wél door. Met de opbrengst hoopt de organisatie de financiële verplichtingen die al gemaakt zijn voor het toernooi, te kunnen voldoen. De trekking van de verloting vindt in het paasweekend plaats. De uitslag zal worden gepubliceerd op de website van SV Epe en nieuwsblad Schaapskooi. De Eper vereniging hoopt op de steun van de inwoners van de gemeente Epe. Henrik Mars: “Dankzij de fantastische sponsoren kan de verloting door gaan. Het zou geweldig zijn als iedereen een lot of een extra lot wil kopen, zodat we volgend jaar weer met een schone lei kunnen starten. Via telefoon, Whatsapp en een Tikkie hoeven de jeugdleden niet langs de deuren.”

  • Er is besloten dat het Museum Vaassen Historie in ieder geval tot en met 31 maart 2020 gesloten blijft

  • Jeugdconcert Prins Bernhard Emst gaat niet door

EMST Het geplande Jeugdconcert van muziekvereniging Prins Bernhard uit Emst gaat op zaterdag 28 maart a.s. niet door. Vanwege de adviezen van het RIVM ten aanzien van het coronavirus heeft de muziekvereniging besloten dit concert af te lasten.

  • Jaarvergadering Emster Belang uitgesteld

EMST- “In verband met de richtlijnen rondom het Corona-virus zijn wij genoodzaakt de geplande jaarvergadering van 31 maart a.s. uit te stellen. Wanneer de jaarvergadering doorgaat, zullen wij zo snel mogelijk melden. Dit besluit is genomen in verband met de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor iedereen”, meldt Emster Belang.

  • Voorjaarsconcert Koninklijke Harmonie Epe is afgelast

EPE- “In verband met door de regering voorgestelde maatregelen hebben wij tot onze spijt besloten het geplande voorjaarsconcert van de Koninklijke Harmonie Epe voor zaterdag 21 maart 2020 in het Gemeentehuis van Epe af te gelasten. Kaarten die al gereserveerd en betaald zijn blijven geldig. Over een eventueel vervangend concert kunnen we nog geen mededelingen doen”, laat de Koninklijke muziekvereniging Harmonie Epe weten.

  • Open Huis Landstede MBO gaat niet door

“In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus, gaat het Open Huis bij Landstede MBO van donderdag 19 maart niet door. Wij volgen daarmee het advies op van het RIVM om evenementen met meer dan 100 mensen niet door te laten gaan. Op dit moment zijn we nog aan het nadenken over een alternatief.” Meer informatie: www.landstedembo.nl. en het gratis informatienummer: 0800-0245666 (tijdens kantooruren).

  • Meditatieve wandelingen vanuit de Ontmoetingskerk in Heerde gaan niet door.

“Deze week heeft in de Schaapskooi een redactioneel artikel gestaan over meditatieve wandelingen op 21 maart, 28 maart en 4 april vanuit de Ontmoetingskerk in Heerde. I.v.m. de ontwikkelingen rond het coronavirus is besloten om deze activiteit niet door te laten gaan.”

  • Jaarvergadering Reumapatiëntenvereniging Noordoost Veluwe afgelast

HEERDE/EPE – De jaarvergadering van de Reumapatiëntenvereniging Noordoost Veluwe op woensdag 24 maart gaat niet door in verband met de uitbraak van het Corona-virus. De leden worden via het boekje Berichten nader geïnformeerd over een vervangende datum.

  • de bazaar in Welsum van 20 maart is afgelast

  • Hoog over Wezep: Stuur zelf de stuitingsbrief nu de informatieavond niet doorgaat

In verband met het Coronavirus heeft de overheid bijeenkomsten met veel mensen verboden. De bijeenkomst die Hoog over Wezep voor 17 maart as. in Coelenhage had gepland, valt daaronder. “Wij begrijpen dit. De volksgezondheid gaat voor alles. Het betekent wel dat ons plan om in Coelenhage informatie te geven, ter plaatse de brieven in te vullen en deze vervolgens in één pakket bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat af te leveren, niet door kan gaan. Iedereen zal dus zelf actie moeten ondernemen. Op www.hoogoverwezep.nl staat een voorbeeld van de stuitingsbrief. (Deze is door juristen opgesteld.) Print de brief en vul hem volledig in. Verstuur hem bij voorkeur per aangetekende post. Bewaar het bewijs. Verstuur de brief vóór 1 april 2020 naar het bovenaan de brief vermelde adres. Door vóór 1 april 2020 de stuitingsbrief op te sturen, wordt de termijn om te claimen met vijf jaar verlengd: tot 1 april 2025. Nogmaals: u moet het zelf doen. Hoog over Wezep en de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) zullen u naar vermogen blijven informeren en blijven lobbyen.