Afbeelding

Mensen met dementie vertellen hun levensverhaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Ieder mens heeft een verhaal. Een levensverhaal. Ouderenzorgorganisatie Viattence tekende in het magazine ‘Een prachtig leven’ de levensverhalen op van tien bewoners van ‘Hofje Wendakker’. Bijzonder detail is dat een groot deel van de geïnterviewden dementie heeft. Dankzij diepte-interviews met henzelf en familieleden kon ook hun levensverhaal worden geschreven.

In de artikelen is aandacht voor zowel hoogte- als dieptepunten in de levens van de tien mensen, maar altijd staat centraal hoe de gebeurtenissen die persoon hebben gevormd tot wie die nu is. Een 87-jarige dame vertelt over het oorlogsongeluk dat haar leven in één klap veranderde en bepaalde. En een pastor bespreekt hoe hij omgaat met overlijden: ‘ik heb altijd verkondigd dat er een hemel is, dus daar hou ik me aan vast’. Ook bij mensen met dementie is een diepgaand gesprek mogelijk. Medewerkers van Viattence doen dagelijks hun best om ‘dementees’ te spreken: verdiepen in het leven van de bewoner, open vragen stellen en meegaan in de beleving van die persoon, op dat moment. De uitspraken krijgen dan context en dus meer begrip. Dat principe is ook toegepast in de interviews. Bovendien zijn familieleden bij de gesprekken betrokken, die de - soms fragmentarische - uitspraken van de bewoners duiding konden geven. De familieleden kwamen dankzij de gesprekken soms zelf ook tot nieuwe inzichten. Zo ontdekte een dochter tijdens het interview met haar moeder waarom die haar zo beschermend had opgevoed. Viattence roept iedereen op nieuwsgierig te blijven naar elkaars verhaal om zo de mens te blijven zien en niet te focussen op een ziekte of aandoening, zoals dementie. Kijk wat iemand nog wel kan en waarvan iemand een glimlach op zijn gezicht krijgt.
Viattence kwam op het idee om tien levensverhalen te publiceren in dit eenmalige magazine, vanwege de opening van de nieuwe woonzorglocatie ‘Hofje Wendakker’ begin deze maand in het Gelderse Heerde. Het magazine is tijdens de officiële opening in ontvangst genomen door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wie het magazine wil lezen, vindt het digitaal op www.viattence.n/publicatiesl. Een papieren exemplaar is op te vragen bij ViaService: viaservice@viattence.nl.