Afbeelding

Gastles over gebruik smartphone op de fiets

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Leerlingen uit groep 7/8 van OBS De Spreng hebben een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst: "Moet kunnen toch!", "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast? En hoe zit met die bekeuring van 95 euro die je met ingang van 1 juli kunt krijgen, wanneer je je mobiel in de hand hebt tijdens het fietsen? Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar speelt bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5; Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn. In de les is eveneens aandacht besteed aan de MONO campagne en van de VVN Game Wheelie Pop. Deze game is gratis te downloaden en maakt leerlingen bewuster van de risico's van telefoongebruik op de fiets.

Tijdens de les hebben de kinderen van OBS De Spreng met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en onderweg maar een oortje in te doen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan vinden de kinderen het een goed idee om af te stappen. Met de klas hebben zij de populairste afspraken uitgekozen en deze op een safety-deal gezet.

Op de fiets? Even niets… is een les van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van ROV Oost-Nederland en de gemeente Heerde