Afbeelding

Wereldwinkel Heerde 20 jaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

In de week van maandag 5 t/m zaterdag 10 november viert Wereldwinkel Heerde haar 20- jarig bestaan. Op de oprichtingsdag, 7 november, zal er speciaal voor de - vrijwillige- medewerkers aandacht worden besteed aan het jubileum, met een officieel tintje door o.a. een bezoek van wethouder Yasemin Cegerek. Twintig jaar geleden begon Wereldwinkel Heerde in het Koetshuis achter ‘Villa Jacoba’. Het ideaal: mensen in de Derde Wereld helpen om een beter bestaan op te bouwen door ‘eerlijke handel’. Dit doel staat nog steeds overeind. “Aanvankelijk lag de nadruk in het assortiment vooral op ‘food’ en hadden we een klein assortiment cadeauartikelen en kunstnijverheid”, zegt Kees de Blok, bestuurslid. Hij vervolgt: “Vele ‘food’ artikelen zijn opgepikt door de reguliere supermarkten. Vanuit onze doelstelling dus een succes, maar het betekende wel dat wij ons assortiment moesten aanpassen. De food kreeg een minder prominente rol en na een periode met een breed assortiment kunstnijverheid en cadeauartikelen hebben wij nu inmiddels de stap gemaakt om, naast de ideële doelstelling, de leukste cadeauwinkel van Heerde te willen zijn.

Voor het assortiment betekent dit dat er duidelijke keuzes zijn gemaakt (het aantal artikelen is sterk verminderd) en er wordt gewerkt met regelmatig wisselende thema’s.” De introductie van een nieuw thema betekent ook dat de winkel weer opnieuw wordt ingericht. “Zo blijven wij aantrekkelijk voor klanten.” In 2015 verhuisde de wereldwinkel van het Koetshuis naar het pand van de voormalige Etos aan de Bonenburgerlaan en voor de verhuizing kwam de VVV functie, tegenwoordig TIP (Toeristisch Informatie Punt) erbij. “Het gaat best wel goed met ons” zegt Andre Marskamp, de huidige voorzitter van de Wereldwinkel. “Wij hebben een positieve lijn te pakken, de omzet blijft stabiel en vergeleken met de oude locatie is deze bijna verdubbeld. Wij hebben de kosten in de hand en beschikken over een enthousiast team”, verduidelijkt Kees. “Het kan altijd beter, maar er wordt hard gewerkt en wij zijn aardig op weg om de leukste cadeauwinkel te worden.” voegt André trots toe.

Naast aandacht voor het assortiment en het etaleren van de koopwaar wordt er ook geïnvesteerd in de 25 vrijwilligers die werkzaam zijn in de winkel. Zo hebben zij op een medewerkersbijeenkomst een training gehad ‘hoe leer je de vraag achter de vraag van de klant herkennen’ en de TIP-medewerkers hebben de IVN opleiding ‘gastvrouw van de Veluwe’ gevolgd. Veel belang wordt er ook gehecht aan de afstemming tussen bestuur en medewerkers. De medewerkers zijn immers het gezicht van de winkel. Gezien het feit dat er gewerkt wordt met een grote groep vrijwilligers is een goede communicatie van belang om de doelstellingen te kunnen bereiken.

“Kijkend naar de toekomst zullen wij steeds meer een combinatie zoeken van ‘fair trade’ en duurzaamheid. Naast dat wij aan het kijken zijn hoe wij dit in de winkel vorm kunnen geven zijn wij in contact met de gemeente om Fair Trade gemeente te worden. In dit proces zijn de eerste stappen gezet”, vervolgen de heren. Het enthousiasme waarmee beiden bestuurders de activiteiten van de wereldwinkel en de inzet van de medewerkers toelichten, lijkt perspectief te bieden voor de toekomst. Tenslotte melden de bestuursleden dat er voor de klanten, die in deze feestweek hun inkopen doen een leuke attentie klaar ligt. Wereldwinkel Heerde vindt u in de Bonenburgerlaan op nr. 6 (voormalig pand Etos). Foto: Winkelmedewerksters Synja de Witte, Marijke van Welzen en André Marskamp samen voor de winkel aan de Bonenburgerlaan, waarin ook het toeristisch punt is ondergebracht.