Afbeelding

Lintjesregen gemeente Epe 2018

· leestijd 7 minuten Algemeen



EPE- Ter gelegenheid van Koningsdag heeft burgemeester Hans van der Hoeve in de Amfihal in het gemeentehuis van Epe tien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Mevrouw M.J. Andringa-Zalmann (67) uit Epe is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Samenvattend heeft mevrouw Andringa een lange staat van dienst, met als zwaartepunt de activiteiten voor de verbetering van de zorg voor mensen met dementie en de ondersteuning van diens mantelzorgers en dat alles buiten haar hoofdfunctie om. En vanwege de landelijke uitstraling van haar activiteiten, is zij namens Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tot lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd mevrouw A.W. Buitenkamp-Brascamp (67) uit Oene, de heer R.A.C. Dijkman (63) uit Vaassen, mevrouw H. Overbosch-Schoneveld (83) uit Epe, mevrouw J.G. Mulder-Wijnbergen (75) uit Oene, de heer H. Mulder (80) uit Oene, de heer A.J. Oudesluijs (72) uit Vaassen, mevrouw B.H. Van Roekel-Roersen (55) uit Epe, de heer W.H. Riphagen (57) uit Oene en de heer E.J. Slotboom (70) uit Oene.

Mevrouw M.J. Andringa-Zalmann uit Epe. Tijdens haar studie geneeskunde/specialist ouderengeneeskunde in de jaren 80 gaf ze lezingen en toespraken om aandacht te vragen voor kwetsbare ouderen. In de jaren 90 werkzaam als hoofd Medische Dienst van Verpleeghuis Casa Bonita in Apeldoorn en stond aan de basis van de oprichting van het Geriatrisch Onderzoek en Advies Centrum. Sinds 1994 lid, en ook een periode bestuurslid, van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Vanaf de oprichting in 1998 lid van de serviceclub Soroptimisten Hattem/Epe. 7 jaar lang lid van de Raad van Bestuur van zorgcentrum De Klaarbeek in Epe. Vanaf 2012 is zij werkzaam geweest als specialist ouderengeneeskunde, tevens hoofd van de Medische Dienst, bij de Stichting Zorgcentra Rivierenland te Tiel. Ook heeft ze zich in deze regio ingezet voor het opzetten van de ketenzorg rond dementie, waarbij zij een betere samenwerking tussen de verschillende disciplines, zoals GGZ, RIAGG, verpleeghuis en ziekenhuis realiseerde. En is nog steeds actief als voorzitter van de commissie ongewenste omgangsvormen bij dezelfde stichting. Sinds 2012 is zij ook bestuurslid van Alzheimer Nederland afdeling Oost Veluwe, en gespreksleider tijdens de maandelijkse themabijeenkomsten in de Alzheimer Cafés. Zo heeft zij een team van medevoorlichters getraind om voorlichtingen en lezingen voor verschillende doelgroepen te geven in de regio en zich enorm ingezet om het geheugensteunpunt in Epe en Brummen van de grond te tillen. Zij is ook belangenbehartiger in Epe, Heerde en Voorst en heeft zitting in werkgroepen en praat met gemeentebesturen en WMO raden. In 2016 was zij grote motor achter het evenement Het Fitte Brein, een evenement ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag in het 25e jubileumjaar van de Stichting Alzheimer Nederland.

Mevrouw A.W. Buitenkamp-Brascamp uit Oene, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Buitenkamp in 1986 toegetreden tot het bestuur van het Oener Koefeest en heeft ruim 17 jaar de functie van secretaris ingevuld. Ruim 20 jaar heeft zij het secretariaat van de Dialectkring gemeente Epe voor haar rekening genomen en deed veel werk voor het verenigingsorgaan. Verder is zij 20 jaar secretaris bij de Oener Toneel Vereniging en helpt ook al vele jaren met het verzendklaar maken van Clubblad De Spil van Voetbalvereniging Oene. Ze is secretaris van Stichting D’Olde Banke, een stichting die het verenigingsleven in Oene financieel ondersteunt. Sinds 2013 heeft zij zitting in de jury van de Jo Postprijs en de Vrijwilliger van het jaar in de gemeente Epe, als vertegenwoordiger van het dorp Oene.

De heer R.A.C. Dijkman uit Vaassen. Bij de heer Dijkman vormt Voetbalvereniging KCVO uit Vaassen een rode draad in zijn leven. 40 jaar voorzitter van het Sportfestijn KCVO en van daaruit verantwoordelijk voor alle evenementen, toernooien en muziekavonden. Voorzitter van de Voetbalfederatie gemeente Epe en fungeert hij als aanspreekpunt tussen alle voetbalverenigingen en de gemeente Epe. Sinds 2000 is hij voorzitter van de Huzarencommissie. En sinds een aantal jaar vrijwilliger bij Vaassens Museum.

Mevrouw Overbosch is sinds 2000 vrijwilliger bij de Stichting Vrijwillige Hulpdienst De Kruimelschaar en begon haar werkzaamheden bij de afdeling terminale zorg. Ook is zij jarenlang vrijwilliger geweest bij Woonzorgcentrum De Boskamp. Bij de Regenboogkerk is zij ruim 8 jaar als pastoraal medewerkster actief geweest. En ruim 13 jaar gastvrouw tijdens de maandelijkse ledenbijeenkomsten van de Protestants Christelijke Ouderenbond.

Mevrouw J.G. Mulder-Wijnbergen. Sinds de oprichting in 1976, en nu dus ruim 40 jaar, zet mevrouw Mulder zich in als vrijwilligster bij de Boekenstand van de Hervormde Gemeente Oene voor de verkoop van Christelijke boeken, muziek en cadeau’s. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat ieder jaar naar een ander missionair doel. Als leidinggevende stuurde zij een heel team van vrijwilligers aan en was onder andere verantwoordelijk voor de inkoop, contacten onderhouden met leveranciers, ouderendagen en zendingsmiddagen organiseren, aanwezig zijn bij het Oener Koefeest en de Oene op Pad dagen.

Meer dan 20 jaar is zij op de zondag in Verpleeghuis Wendhorst in Heerde. Zij verzorgt de muzikale begeleiding op de piano van “Zingen met de Dominee” en de huisdiensten worden door haar begeleidt op het orgel. Binnen de Hervormde Gemeente Oene is zij al jaren organist tijdens de bejaardenmiddagen die eens per maand in het verenigingsgebouw gehouden worden. Voor de Christenvrouw Yentl in Oene was zij naast haar lidmaatschap secretaresse en vaste organist op de verenigingsavonden. 15 jaar lang was zij collecte organisator voor het Prinses Beatrix Spierfonds en Kinderhulp en viel de totale organisatie van de jaarlijkse collecte in Oene onder haar verantwoording.

Al 25 jaar is zij vrijwilligster bij Hulp- en bezoekdienst Thabita en helpt hulpbehoevende ouderen en bezorgt tevens het krantje dat deze hulpdienst uitgeeft.

De heer H. (Henk) Mulder uit Oene, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer H. (Henk) Mulder en mevrouw J.G. Mulder-Wijnbergen zijn met elkaar getrouwd en beide vandaag Koninklijk onderscheiden. In 1980 is meneer Mulder begonnen met vrijwilligerswerk bij de Hervormde Gemeente Oene en was in diverse commissies actief betrokken. Hij was onder andere lid van het college van notabelen en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de goederen van de Hervormde Gemeente Oene. Ook is hij beheerder van het verenigingsgebouw, lid van de kopieercommissie, bezoekbroeder van kerkradioluisteraars, ondersteuner van de diaconie en het College van Kerkrentmeesters en bezorger van de jaarlijkse kerstattenties bij de ouderen, alleenstaande en alleengaande gemeenteleden.

Sinds de oprichting van de Boekenstand vervult hij de functie van penningmeester.

Hij begeleidt zijn vrouw naar verpleeghuis Wendhorst om tijdens het wekelijkse zanguurtje de muzikale begeleiding te verzorgen. Hij stelt de bladmuziek samen, haalt de bewoners op en verzorgt de invulling van het predikanten rooster voor de zondagse erediensten.

Meer dan 30 jaar was hij penningmeester bij de Stichting Woord en Daad, een stichting dat een mooie bijdrage leverde aan projecten in Afrika, Azië of Zuid-Amerika.

Ook was hij in het verleden secretaris en voorzitter van de Oranjevereniging Oene en organisator van de PIT (Protestants Interkerkelijk Thuisfront) Collecte Oene.

De heer A.J. Oudesluijs uit Vaassen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Oudesluijs zet zich de afgelopen jaren in voor de Vereniging Vrienden van Daams’ Molen en heeft de vereniging nieuw leven ingeblazen. Hij besteedt veel tijd aan sponsorwerving, contacten met overkoepelende organisaties en het ledenaantal vergroten. Vanaf eind jaren 80 is hij betrokken geweest bij de Nederlandse Patiënten Vereniging afdeling Epe en heeft zeker 15 jaar de functie van voorzitter vervuld.

Hij is 12 jaar lang voorzitter van de Ondernemersvereniging Vaassen geweest. In dezelfde periode maakte hij als penningmeester deel uit van het comité dat een oorlogsmonument in het dorpscentrum van Vaassen heeft gerealiseerd en dat ook een plaats heeft in de jaarlijkse 4 mei herdenking. Hij heeft deelgenomen aan de lokale commissie die de gevolgen van de ingrijpende MKZ crisis voor de getroffenen trachtte te verzachten; een zeer heftige tijd. Ook was hij secretaris van de ondernemersvereniging Emst, lid van de Industrieraad Eekterveld; lid van de Federatie Ondernemersverenigingen, lid van de Rotary Epe-Vaassen en voorzitter van Radio 794.

Mevrouw B.H. Van Roekel-Roersen uit Epe, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij mevrouw Van Roekel is Stichting Vrijwillige Hulpdienst De Kruimelschaar de rode draad door haar leven. Zij is als 11-jarig meisje al door de oprichtster, mevrouw Vera Gosschalk, gevraagd om boodschappen te brengen bij mensen die slecht ter been waren en in de winter bij dezelfde adressen sneeuw te ruimen. Zij is begonnen met de terminale thuiszorg en later coördinator terminale zorg geworden en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor onder andere de aansturing van de groep vrijwilligers, het opvangen van noodhulp en intake gesprekken. En dit alles voor mensen in de laatste levensfase. Vanaf 2007 is begonnen met de plannen voor een nieuw hospice, de uitbreiding van het aantal bedden naar meer dan één bed was noodzakelijk. Met het maken en verkopen van de vogeltaarten heeft zij hel veel geld bijeen gesmolten en gedoneerd voor de nieuwe hospice. In het laatste jaar richting de opening van het nieuwe hospice had zij de dagelijkse leiding en heeft zich onvermoeibaar ingezet met als resultaat een nieuwe hospice in Oene.

De heer W.H. Riphagen uit Oene, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Riphagen is al op jonge leeftijd begonnen met vrijwilligerswerk voor de Hervormde Gemeente Oene. Vanaf zijn 18e was hij opgenomen in het bestuur van Jeugdvereniging Onderzoekt de Schriften; hier deed hij zijn eerste ervaringen op met leiding geven en kerkenwerk. Later is hij aangetreden als voorzitter van de jeugdvereniging. In de zomer ging hij mee als leiding van het HGJB kamp, maar is hij ook jaren voorzitter geweest van de Witte Tentweek, een week aan het eind van de zomervakantie, met activiteiten voor jeugd uit het dorp. In 2000 is hij begonnen met werkzaamheden binnen de kerkenraad. Hij vervulde de functie van diaken en later ouderling, ook was hij lid van de evangelisatiecommissie. In 2012 is hij begonnen met zijn 2e periode in de kerkenraad, als ouderling, en is ook verkozen als voorzitter van de kerkenraad en dus verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. Daarnaast is hij ruim 10 jaar lang bestuurslid geweest van de School met de Bijbel in Oene.

De heer E.J. Slotboom uit Oene, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Slotboom is in de jaren 80 begonnen als onder brandmeester bij de vrijwillige brandweer, post Oene. In 2001 is hij toegetreden tot de kerkenraad van de Hervormde Kerk in Welsum en heeft diverse functies vervuld, zoals diaken. Als ouderling was hij betrokken bij de leiding over de gemeente en heeft de pastorale verzorging uitgeoefend. Tijdens zijn jaren als ouderling-kerkrentmeester was hij verantwoordelijk voor de instandhouding van de kerkelijke gebouwen. Voor de Stichting Welzijn Ouderen heeft hij ruim acht jaar lang maaltijden bezorgd bij nog zelfstandig wonende senioren. Ook is hij acht jaar lang bestuurslid geweest van Korenmolen Werklust en heeft een belangrijke rol gespeeld in het genereren van inkomsten. En sinds de oprichting van het Cultuur Historisch Museum in Oene in 2015 is hij als vrijwilliger zeer actief en verricht alle voorkomende ondersteunende werkzaamheden.

Afbeelding