Afbeelding

Jongeren Op Gezond Gewicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Onder die naam werkt de gemeente Epe aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Onder regie van de gemeente werken publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen samen. Die samenwerking leidt tot betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en tot meer aandacht voor voeding en beweging. Want gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden.

In de gemeente Epe is in de jaren 2014 - 2016 12% van de 3-jarigen, 8 % van de 5/6-jarigen en 16%

van de 12/13-jarigen te zwaar. Het aantal kinderen met overgewicht is al een aantal jaren stabiel. Doel

van JOGG is om te zorgen dat meer kinderen een gezond gewicht krijgen en houden. Kinderen en jongeren met overgewicht hebben namelijk vaak te maken met stigmatisering. Hierdoor hebben zij meer kans op

een lagere zelfwaardering en daarmee samenhangende psychosociale problemen, zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op overgewicht op latere leeftijd. Wanneer iemand al vanaf jonge leeftijd overgewicht heeft, zijn de gezondheidsgevolgen op latere leeftijd extra groot.

De gemeente Epe zet nadrukkelijk in op een gezonde en actieve leefstijl van de jeugd. “Voor de periode 2017 – 2020 is er geld vrijgemaakt om in samenwerking met Stichting JOGG ons te richten op het creëren van een gezonde omgeving. Dit op plekken waar kinderen en jongeren veel komen zoals op school, sport en werk.” Voor de uitvoering van de Jongeren Op Gezond Gewicht heeft de gemeente Epe een regisseur aangesteld vanuit KoppelSwoe, Larisa Brinkhoff-Lentjes. Zij geeft invulling aan de vijf JOGG pijlers (politiek-bestuurlijk draagvlak, publiek-private samenwerking, sociale marketing, wetenschappelijke begeleiding en evaluatie, verbinding preventie en zorg) binnen het team van Heel Epe Beweegt. Naast deze pijlers is er aandacht voor verschillende themacampagnes zoals ‘Drink Water’, “Groente’ en ‘Gratis Bewegen’. Wethouder Erik Visser voor onder meer jeugd en jeugdzorg laat weten: ‘De kinderen zijn de toekomst. Belangrijk is, is dat zij gezond opgroeien in fysiek en psychisch opzicht. Vandaar dat de gemeente Epe met Stichting JOGG invulling geeft aan kinderen in een gezonde omgeving met een gezonde en actieve leefstijl. Een aantal concrete voorbeelden is al te noemen zoals de ‘Gezonde School, Gezonde Kinderopvang en de Gezonde Sportkantine.”