Afbeelding

Fred de Graaf benoemd tot waarnemend burgemeester van Heerde

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Fred de Graaf is vandaag door commissaris van de Koning Clemens Cornielje met ingang van 15 oktober a.s. benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Heerde. Hij volgt Inez Pijnenburg op.

Fred de Graaf (1950, VVD) heeft een lange bestuurlijke staat van dienst. Hij was van 2003 tot 2015 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, waarvan van 2011 tot 2013 als voorzitter. In Gelderland is hij burgemeester geweest in Apeldoorn (1999-2011) en een aantal maanden waarnemend burgemeester in Bronckhorst (2013). Daarnaast is hij burgemeester geweest in de gemeenten Leersum en Vught en waarnemend burgemeester in de gemeenten Helvoirt, Udenhout, Amstelveen en Enschede. Fred de Graaf woont in Apeldoorn.

De huidige burgemeester van Heerde, Inez Pijnenburg, heeft eerder dit jaar haar vertrek aangekondigd per 15 oktober 2017. De commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, heeft in goed overleg met een delegatie van de gemeenteraad van Heerde (fractievoorzitters, wethouder, plv. gemeentesecretaris en griffier) besloten om een waarnemend burgemeester te benoemen.

Fred de Graaf heeft, voorafgaande aan zijn benoeming, een gesprek gehad met de bovengenoemde raadsdelegatie. De delegatie adviseerde daarna unaniem positief aan de commissaris van de Koning. Deze heeft vervolgens besloten hem te benoemen als waarnemend burgemeester per 15 oktober 2017. Fred de Graaf is op 15 september 2017 beëdigd.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 zal de commissaris van de Koning met de gemeenteraad van Heerde bespreken wanneer de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester kan worden gestart.

Het benoemen van een waarnemend burgemeester behoort tot de rijkstaken van de commissaris van de Koning.