Afbeelding

4 mei herdenking in Vaassen

· leestijd 1 minuut Algemeen

VAASSEN- Op 4 mei stonden vele Vaassenaren stil bij het herdenking van de mensen die vielen voor onze vrijheid. Ook dit jaar had de Oranjecommissie met behulp van veel vrijwilligers een herdenkingsprogramma gemaakt. Op de begraafplaats aan de Apeldoornseweg werd rond half acht een begin gemaakt met de herdenking. Dit jaar werd voor het eerst uitleg gegeven over hoe het programma zou gaan verlopen. Iets wat de deelnemers aan de tocht eerder hadden verzocht. Zo werd bijvoorbeeld uitgelegd dat er tijdens de omloop over de begraafplaats stil werd gestaan bij twee graven van verzetstrijders uit Vaassen; mr. Mees en dhr. Matthijsse. Op de oude begraafplaats werd de plechtigheid, het leggen van bloemstukken, begeleid door het koor de Lofstem uit Emst. Zij hadden ook zelf begeleiding georganiseerd van een aantal muzikanten van muziekvereniging Pr. Bernard uit Emst. Oud-mariniers verzorgden de wacht achter de graven van de omgekomen geallieerde piloten en Vaassenaren die stierven bij hun inzet tijdens de strijd om Nederlands Indië.

Hierna vertrok het gezelschap, onder begeleiding van oud-politieman Harry Kouwenhoven en twee trommelaars van het Vaassens Fanfare Corps naar het monument bij de aluminium industrie. Het verkeer werd tijdens de stille tocht begeleid door leden van Houd de Ketting Strak en de wijkagenten van Vaassen. Bij het monument bij VFP brandde de vlam en stonden de leden van de scoutinggroep van Isendoorn, samen met de muzikanten van het Vaassens Fanfare Corps klaar om de stoet te ontvangen. Precies om acht uur was het stil, nadat een jonge trompettist van het Corps de Last Post had gespeeld. Na de stilte werd het Wilhelmus gezongen. De kranslegging werd verricht door voorzitter van de Oranjecommissie, wethouder Scholten gemeente Epe, de directie en personeelsvertegenwoordiger van Vaassen Flexible Packaging en leden van de stichting Broken Wings. Na deze plechtigheid vertrok de stille tocht naar het Marktplein. Daar werden de deelnemers getrakteerd op warme woorden van de wethouder Scholten en voorzitter Verstoep van de OCV. Naast het landelijk thema: Vrijheid geef je door, was er aandacht voor het persoonlijke verhaal.

Anna Pruis verzorgde namens de cbs. De Violier het gedicht. Zij verwoorde op een hele mooi manier haar blik op vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Het geheel werd muzikaal omlijst door Ilse van der Kwast en Merel Beumer. Zij speelden met hun viool onder andere een stuk muziek uit de film Schindlers List. Na afloop was er in de Speulbrink koffie en ruimte voor het persoonlijk gesprek.