Afbeelding

E-bikedag veilig fietsen voor senioren

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Op woensdag 1 juni organiseert Veilig Verkeer Nederland afdeling Heerde een informatiedag “Veilig Fietsen voor senioren” bij De Heerd in Heerde. In een ontspannen sfeer krijgt u uitleg over verschillende soorten elektrische fietsen en worden de verkeersregels opgefrist. Rijwielspeciaalzaak Van de Put uit Heerde maakt het mogelijk om verschillende soorten elektrische fietsen op een uitgezet parcours te testen.

“We willen allemaal zo lang mogelijk blijven fietsen en hier zoveel mogelijk plezier aan beleven. Fietsen is gezond en houdt mensen mobiel. De intrede van de elektrische fiets maakt het mogelijk zelfs langer mobiel te blijven. In de praktijk blijkt dit niet zonder risico. Onder ouderen is het aantal verkeersongevallen de afgelopen jaren namelijk fors gestegen”, aldus VVN. Het aantal verkeersdoden onder 80-plussers steeg in vijf jaar tijd van 94 naar 119 per jaar. In 2015 kwamen er 89 mannelijke en 30 vrouwelijke 80-plussers om bij een verkeersongeval. Hiervan zaten er vier van de tien op de fiets. Ruim een kwart zat in de auto en twee op de tien reed in een scootmobiel. (bron CBS).

Het programma begint om 10.00 uur met een opfriscursus over de verkeersregels. Onder het genot van een kop koffie of thee besteedt een voorlichter van Veilig Verkeer Nederland aandacht aan vernieuwde verkeersregels en veelgemaakte fouten in het verkeer. Uw kennis kunt u online alvast testen via VVN Opfriscursus. Vervolgens wordt er voorlichting gegeven over de verschillende soorten elektrische fietsen en de voor- en nadelen van bijvoorbeeld voor-, midden- en achterwielaandrijving. Hierdoor weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe fiets. Het zelf ervaren is minstens zo belangrijk, daarom krijgt u na de lunch, de gelegenheid om verschillende soorten fietsen uit te proberen en krijgt u bijvoorbeeld tips voor veiliger op- en afstappen. Het terugdringen van het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden is een belangrijk speerpunt van alle betrokken organisaties. Aan deze dag zijn daarom voor deelnemers geen kosten verbonden. Veilig Verkeer Nederland organiseert deze dag in opdracht van ROV Oost-Nederland en in samenwerking met de gemeente Heerde en Rijwielspeciaalzaak Van de Put. De gehele dag, incl. het eerste kopje koffie en de lunch wordt u aangeboden door ROV Oost-Nederland.

Opgave voor de informatiedag is noodzakelijk en kan via: Henny Palm (tel. 0578-691071) palmleurink@gmail.com, Arend Strikwerda (tel. 0578-695204) astrikwerda@hotmail.com. Beiden zijn verbonden aan de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. U kunt hen ook benaderen voor meer informatie.