Afbeelding
Foto: .

SeniorWeb maakt inwoners digitaal vaardig

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 2800 vrijwilligers en 470 leslocaties en is er voor met name senioren om ze wegwijs te maken in de digitale wereld. SeniorWeb helpt u uw digitale vaardigheden te ontwikkelen. Hebt u vragen over computer, smartphone, tablet, laptop, gebruik van apps zoals WhatsApp, veilig internetten, internetbankieren, foto’s maken met telefoon of tablet en versturen van foto’s, enz? SeniorWeb heeft hier cursussen, workshops of inloopspreekuren voor; op locatie, bij u thuis of online. 

Nieuwe coördinator

In de gemeente Heerde kunt u terecht bij SeniorWeb Heerde/Wapenveld, een project van de Vrijwillige Hulp Dienst Heerde waarbij 16 vrijwilligers/docenten zijn aangesloten. Zij geven individuele lessen thuis en op locatie, groepslessen, opfrislessen, gebruikersgroepen en online cursussen. De leercentra zijn dorpshuis De Heerd in Heerde en Hof van Cramer in Wapenveld. Ben van Damme, een van de docenten, en Gerrit van Suijdam (coördinator) vertellen over hun vrijwilligerswerk bij SeniorWeb Heerde/Wapenveld. Beiden zijn sinds de coronaperiode verbonden aan SeniorWeb. Ben richt zich als docent hoofdzakelijk op fotografie en alles wat daar omheen bij komt kijken. Gerrit is sinds een maand de nieuwe coördinator. “We willen de bekendheid van SeniorWeb Heerde/Wapenveld vergroten want we horen nog regelmatig ‘SeniorWeb wat is dat dan?’. Daarnaast willen we een verandering in hoe de cursussen worden aangeboden,” vertellen de heren. Voorheen bepaalde de organisatie zelf welke cursussen werden aangeboden, nu willen ze meer vraaggericht cursussen aanbieden. “Vanwege het verschil in niveaus en verschil in telefoons en tablets bijvoorbeeld wordt het steeds moeilijker om algemene cursussen te geven. Als we dat nou eens omdraaien en kijken waar mensen vragen over hebben. Ons motto is namelijk ‘mensen digitaal vaardig maken’.” Iemand die de krant of tijdschrift leest op de tablet en wil leren hoe dat allemaal werkt, iemand die graag foto’s maakt met een smartphone en wil weten hoe je die foto’s op de computer krijgt, iemand helpen met bankieren omdat de acceptgiro’s eruit gaan. “Daar kunnen we bijvoorbeeld gebruikersgroepjes voor oprichten. Dat heeft zelfs een sociale functie, het is gezellig leuk én leerzaam! Ook bieden we individuele hulp bij mensen thuis. En wie lid is van SeniorWeb kan in eigen tijd de cursussen volgen die online beschikbaar zijn, zo’n 60 in totaal.” 

Samenwerken

SeniorWeb Heerde/Wapenveld heeft de ambitie om samen te werken met andere partijen zoals gezondheidscentrum en Stip. “Om mensen digitaal vaardig te maken, willen we met het gezondheidscentrum en Stip in Heerde meer gaan samenwerken, het aanbod op elkaar afstemmen om op die manier elkaar te helpen. Want ook in de gezondheidszorg met zorgportalen en online afspraken moet je digitaal vaardig zijn.” Ook is er een samenwerking met de bibliotheek, vertellen Gerrit en Ben. “Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur hebben wij een gezamenlijk inloopspreekuur in de bibliotheek waar leden en niet-leden kunnen werken aan hun digitale vaardigheden.” Op donderdag 7 september van 14.00 tot 16.00 uur organiseert SeniorWeb Heerde/Wapenveld een infomiddag in De Heerd te Heerde. De vrijwilligers willen graag inventariseren waar mensen behoefte aan hebben. “We hebben vragenformulieren zodat we een beeld krijgen wat we de mensen kunnen aanbieden”. Ook wordt tijdens deze middag informatie gegeven over het bestaande aanbod. 

Nieuwe vrijwilligers

SeniorWeb Heerde/Wapenveld is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Vind je het leuk om met computers te werken, vind je het leuk om mensen te helpen en ben je geduldig? Dan zijn we op zoek naar jou! Je hoeft niet alles te weten en je hoeft geen docent te zijn. Je kan ook op projectbasis als vrijwilliger bij ons aan de slag. Het geeft voldoening en je leert er zelf van. Je komt in een gezellig team terecht!” Wilt u meer informatie? Kijk op seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt/wapenveld/ of mail naar seniorwebheerde@gmail.com.