Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zakelijke verzuimverzekeringen voor bedrijven: dit is waarom je het doet!

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Omdat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, twijfel je misschien welke je nodig hebt. Veel bedrijven in de gemeenten Heerde, Epe en Hattem sluiten een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, maar een verzuimverzekering wordt lang niet altijd afgesloten. Zonde, want je kunt veel baat hebben bij deze verzekering. Om jou te overtuigen, vertellen wij je hier waarom zakelijke verzuimverzekeringen handig zijn voor bedrijven. 

Je verkleint de financiële risico’s die je bedrijf loopt

Als werkgever ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om het loon van je werknemers door te betalen bij ziekte. De eerste twee jaar moet je minimaal 70 procent van het loon doorbetalen, maar vaak zelfs 100 procent. Is een werknemer een paar dagen ziek? Dan kun je de kosten waarschijnlijk prima zelf dragen. Het wordt een ander verhaal als je werknemer langere tijd ziek is. In dat geval kan verzuim je veel kosten. 

Om te voorkomen dat ziekteverzuim je bedrijf onnodig veel geld kost, sluit je een verzuimverzekering af. Je draait dan zelf niet op voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte, want je verzekeraar betaalt het loon door. Niet alle kosten worden overigens gedekt, want bij het afsluiten van deze verzekering kies je een eigenrisicoperiode. Kies je voor een periode van tien dagen? Dan betaal je het loon de eerste tien dagen van de ziekte zelf. Is een werknemer langer ziek dan de eigenrisicoperiode? Dan worden de resterende dagen betaald door je verzekeraar.

Je voldoet aan de Wet verbetering poortwachter

In Nederland is sinds 1 april 2002 de Wet verbetering poortwachter van kracht. Deze wet is in het leven geroepen om langdurige ziekte onder werknemers terug te dringen. Samen met de arbodienst of bedrijfsarts wordt alles in het werk gesteld om een langdurig zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. 

Wil je als werkgever voldoen aan de eisen van het UWV en de Wet verbetering Poortwachter? Breid een verzuimverzekering dan uit met de aanvullende dekking ‘verzuimmanagement’. Als je voor ‘verzuimmanagement extra’ kiest, worden zieke werknemers bovendien begeleid door je verzekeraar. Ook helpen zij je met interventies en het voorkomen van verzuim. 

Personeel behouden is makkelijker

Sluit je een verzuimverzekering af? Dan maakt dit het vaak makkelijker om personeel voor je bedrijf te behouden. Werknemers weten immers dat je goede voorzieningen hebt getroffen met betrekking tot verzuim. Zij worden doorbetaald als ze ziek zijn en krijgen misschien zelfs begeleiding om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Als de werknemers naar een ander bedrijf vertrekken, is het maar de vraag hoe dit hier geregeld is. Daarom zien ze misschien minder reden om jouw bedrijf de rug toe te keren. 

Hoeveel betaal je voor een verzuimverzekering?

Zie je in dat een ziekteverzuimverzekering handig is voor je bedrijf? Dan wil je ongetwijfeld antwoord op de vraag: ‘wat kost een verzuimverzekering?’. Omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, is de premie voor ieder bedrijf anders. Daarom kun je het beste zelf de premie van een verzuimverzekering berekenen op de website van een verzekeraar. 

Een verzuimverzekering is niet goedkoop, waardoor je hem misschien niet afsluit. Zonde, want je kunt uiteindelijk juist veel geld besparen met een ziekteverzuimverzekering. Verzeker jij je niet tegen verzuim? Dan moet je het loon van een werknemer zelf doorbetalen bij ziekte. Als een werknemer langdurig ziek is, kan dit je ontzettend veel geld kosten.