Afbeelding
Foto: Willeke en Hester en Erica

Nieuw in Heerde: Korak Herstelacademie

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

HEERDE- Sinds 1 november is Korak Herstelacademie gestart aan de Veldweg 6-B1 in Heerde. Coördinator en een van de oprichters van Korak in Apeldoorn, Willeke Keyman, vertelt over het ontstaan van Korak en de activiteiten in Heerde. “We zijn 4,5 jaar geleden in Apeldoorn begonnen. Daar bieden we workshops, trainingen, thema-avonden en -dagen en cursussen. Korak is er voor de gehele regio, dus ook voor mensen uit Epe, Heerde en Hattem. Vanuit gemeente Heerde was de wens uitgesproken om een pilot te starten in Heerde. We beginnen hier in Heerde met workshops, dat willen we gaan uitbreiden met trainingen waarbij we kijken waar er behoefte aan is. Het is de bedoeling, als de activiteiten naar verwachting gaan, om ons door te ontwikkelen. Onze eerste prioriteit hier is dat hulpverleners zoals bijvoorbeeld ambulant werkers en thuiszorg maar ook kerken ons weten te vinden, zodat zij de mensen waar ze mee werken kunnen attenderen op Korak.” 

Een stap maken

Korak komt uit het Servisch en betekent ‘een stap maken’. “Dat klinkt krachtig en de gele stapjes in het logo zijn de symbolische stapjes naar de zon”, legt Willeke uit. Korak is een herstelgerichte plek voor mensen die willen herstellen van ontwrichtende ervaring en komen vanuit hun eigen motivatie. Bij Korak komen mensen om zichzelf te ontwikkelen, benadrukt Willeke. “Wij zijn géén zorginstelling zoals maatschappelijk werk, GGZ of psychiater. Het gaat bij ons vooral om peer support, dat wil zeggen dat al onze vrijwilligers en betaalde krachten ervaringskennis hebben en spreken uit eigen ervaring. Bij ons wordt bijvoorbeeld niet gezegd ‘je moet het zus of zo doen’ maar juist ‘ik heb het zo ervaren’. Zij hebben iets meegemaakt op allerlei gebied zoals zware burn-out of echtscheiding, verslaving, depressie, faalangst, enz. Ze zijn ontregeld geraakt en uit balans geraakt. Dat betekent ook dat het mensen zijn die allemaal in herstel zijn. Zij willen dat niet meer meemaken. Daarom willen ze zichzelf ontwikkelen.” Korak biedt de volgende activiteiten voor iedereen: cognitieve trainingen, creatieve ontwikkeling, vitale ontwikkeling en geestelijke ontwikkeling/ spiritualiteit. “We zijn een zorgvrije plek, dát is het allerbelangrijkste. Zo zijn we níet gekoppeld aan instanties als GGZ. Mensen komen bij Korak uit zichzelf. Er is geen intake, alles gaat zo vrij en zo zelfstandig mogelijk. En ook niet onbelangrijk; wij wijzen behandeling niet af, dat loopt vaak parallel. Daarnaast zijn er veel wachtlijstproblemen, mensen kunnen dan alvast bij Korak terecht om aan zichzelf te werken.” Activiteiten – die overigens gratis te volgen zijn - om te komen tot herstel zijn heel breed. Willeke: “We hebben een basisprogramma, daarnaast wordt het aanbod ontwikkeld samen met de deelnemers en kijken we waar de behoefte ligt. In Apeldoorn hebben deelnemers ook zelf activiteiten ontwikkeld zoals een boekenclub of een creatieve activiteit. Ook zoeken we de samenwerking met bijvoorbeeld zelfhulpgroepen zoals AA.” Bij Korak kunnen deelnemers elkaar ontmoeten, het gemeenschapsgevoel is groot. Dat beaamt vrijwilliger en peer Erica: “Het is een warm bad, echt! Ik ben thuisgekomen bij familie, bij gelijkgestemden, zo het voelt het.” Willeke vult aan: “Het is echt bijzonder wat er gebeurt met deelnemers doordat er aandacht is voor wat zij hebben meegemaakt”. Een van de activiteiten in Heerde is het open atelier iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Deze activiteit wordt geleid door Hester. Andere activiteiten die tot het eind van het jaar op het programma staan zijn o.a. adem workshop, workshop aandacht voor onzichtbare rouw, omgaan met gevoelens van woede, motivatie workshop en kennismaken met weerbaarheid. 

Officiële opening

Dinsdag 21 november om 13.30 uur vindt de officiële opening plaats door wethouder Tjitske Siderius uit Hattem. Tot 17.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen. Er is muziek, er zijn lekkernijen en iedereen kan aanschuiven bij twee kleine workshops. Korak locatie Heerde is geopend iedere dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. “Wil je niet aan een workshop meedoen, dan ben je ook welkom om alleen een kopje koffie te drinken. Je krijgt altijd uitleg over wat wij doen!” Voor meer informatie over Korak en het aanbod kijk op www.korak.nl