Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Goud als diversificatiestrategie: waarom en hoe je het moet kopen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Heb je flink wat spaargeld? Dan levert het je niet veel op als je dit op de bank laat staan. Het kan zelfs zo zijn dat je hier rente over moet betalen. Vandaar dat steeds meer inwoners van deze regio gaan beleggen. Misschien heb je zelf ook wel aandelen in een bedrijf of beleggingsfonds. Als je beleggen serieus neemt, is het alleen niet verstandig om al je geld in aandelen te steken, want dan loop je relatief veel risico. Om het risico te spreiden kun je goud als diversificatiestrategie toepassen. Wij vertellen je hier waarom dit zinvol is en hoe je goud koopt!

Waardebehoud

Een eerste reden om ook goud in je beleggingsportefeuille op te nemen, is omdat dit sinds jaar en dag een waardevolle grondstof is. Bovendien heeft goud door de jaren heen bewezen dat het in staat is om zijn waarde te behouden. Dit is onder meer gebleken tijdens de verschillende oorlogen en periodes van economische onzekerheid. Waar de prijzen van aandelen en andere grondstoffen vaak kelderden, bleef de waarde van goud vrijwel intact.

Heb je goud in je portefeuille? Dan kan deze grondstof je andere beleggingen beschermen als deze door bijvoorbeeld een economische crisis ineens (veel) minder waard worden. Op de lange termijn is het zelfs aannemelijk dat de waarde van goud stijgt. Koop je goud en houd je het jarenlang vast? Dan is de kans groot dat je het uiteindelijk met een behoorlijke winst kunt verkopen.

Onafhankelijk

In een economische crisis daalt de waarde van aandelen en obligaties vaak (sterk). Omdat dit een flinke impact kan hebben op je portefeuille, wil jij je hier mogelijk tegen indekken. Dit kan door te investeren in goud. De koers van dit edelmetaal verloopt namelijk niet hetzelfde als die van aandelen en obligaties. Goud kan zelfs meer waard worden als de waarde van aandelen en obligaties daalt. Je bent dus een stuk minder afhankelijk als je dit edelmetaal opneemt in je portefeuille. Hierdoor ervaar je mogelijk minder stress, want de kans op (grote) verliezen is een stuk kleiner als goud onderdeel uitmaakt van je diversificatiestrategie.

Inflatiebescherming

Kun je vandaag ineens minder kopen voor een euro dan gisteren? Dan is er sprake van inflatie. Als de prijzen in zijn algemeen stijgen, kun je hier hard door getroffen worden. Goud kan je hiertegen beschermen. Dit edelmetaal is namelijk niet gevoelig voor inflatie. Sterker nog, in tijden van inflatie kun je er zelfs meer voor krijgen als je het verkoopt. Dit komt vooral doordat mensen de neiging hebben om goud te kopen in tijden van inflatie. De vraag naar goud neemt in dat geval toe, terwijl het aanbod ongeveer gelijk blijft. Door deze marktwerking stijgt de goudprijs, en dat is gunstig voor je beleggingsportefeuille!

Zo investeer je in goud

Is goud momenteel nog geen onderdeel van je diversificatiestrategie, maar zie je inmiddels in dat dit wel zinvol is? Dan wil je misschien weten waar je goud kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld bij de plaatselijke juwelier terecht voor een Patek Philippe horloge. Daarnaast kun jij je tot het internet richten. Er zijn namelijk talloze partijen die online goud verkopen. Helaas kun je online lang niet altijd betrouwbaar goud kopen. Ga daarom liever naar een goudexpert als je in dit edelmetaal wilt beleggen. Je hoeft hier niet bang te zijn dat je opgelicht wordt, iets wat online wel kan gebeuren.