Afbeelding
Foto: Aangeleverd

3 tips om te bezuinigen op energiekosten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De energiekosten zijn hoog. Ondanks de aangekondigde verlaging van verschillende energiemaatschappijen en het prijsplafond, zullen veel mensen moeite hebben om hun energierekening te betalen. Maar ook als je het wel kunt betalen, is bezuinigen altijd een goed idee. Niet alleen voor jouw portemonnee; het draagt ook nog nog eens bij aan een beter milieu. Hieronder geven we je 3 tips om te bezuinigen op energiekosten!

Tip 1. Sluipverbruik opsporen en verminderen

De eerste tip die we je geven, is geschikt voor iedereen. Sluipverbruik opsporen en verminderen kun je direct toepassen en zorgt direct voor een mooie besparing! Sluipverbruik kost namelijk iedere dag geld, zonder dat je het doorhebt. Zit de stekker van jouw tv in de woonkamer bijvoorbeeld altijd in een stopcontact? Haal deze er dan uit als je ‘s avonds naar bed gaat of kies voor een stekkerdoos met een knop. Heb je een losstaande oven en/of magnetron en zit dit standaard in het stopcontact? Ook dit kun je direct aanpakken! 

Vind je het lastig om op te sporen welke apparaten veel sluipverbruik hebben? Koop dan een energiemeter. Dit kost je ongeveer € 10,- tot € 15,- en geeft je een duidelijk inzicht!

Tip 2. Een warmtepomp aanschaffen

Heb je een eigen huis en wat meer geld te besteden? Dan is een warmtepomp gecombineerd met een Warmte Koude Opslag (WKO) een goed idee om energie te besparen. Op die manier maak je gebruik van bodemenergie. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Een WKO zorgt ervoor dat warm en koud water wordt opgeslagen. Op die manier geniet je zowel in de winter als in de zomer van de voordelen. In de winter wordt, met behulp van een waterdichte afsluiting van TSE Online, het warme water naar je woning gepompt. Wanneer de zomer begint en het warm wordt, dan wordt het koude water naar je woning gepompt. Hierdoor wordt jouw woning lekker koel. En hoewel het investering is om het aan te leggen, is bodemenergie kosteloos. Dus vanaf dat moment bespaar je direct!

Tip 3. Apparaten vervangen

Heb jij nog een oude wasmachine? Of een oude koelkast? Dan is de kans groot dat dit grote energieslurpers zijn. Vervang daarom zo snel mogelijk deze apparaten voor energiezuinige modellen. Natuurlijk wil je bij het kopen van een nieuwe wasmachine de nieuwste functionaliteiten. Maar let ook goed op het energielabel! Kies het liefst voor een apparaat met energielabel A+++. Alleen wat nou als je hier op dit moment geen geld voor (over) hebt? Kijk dan hoe je nog verder kunt besparen met je huidige apparaten. Was bijvoorbeeld op 30 graden en was alleen als ‘ie vol zit!