Afbeelding
.

Meiling Juwelier bestaat 30 jaar

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

HEERDE- Meiling Juwelier viert dit jaar feest: de juwelierszaak van Mees en Ciska Meiling aan de Dorpsstraat 14 te Heerde bestaat 30 jaar. Dat wordt het gehele jaar door gevierd met leuke acties. Mees Meiling kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hadden veertig jaar lang een zaak in Ermelo. Na zijn opleiding juwelier en horlogemaker met succes te hebben afgerond aan de vakschool te Schoonhoven, ging hij eerst ervaring opdoen bij collega juweliers. Ciska Buisman leerde in haar tienerjaren Mees kennen en kreeg zo ook al een dosis juweliersvakkennis mee. Hoewel zij eerst een opleiding voor Klinisch Chemisch analist afmaakte, en jarenlang als analist werkzaam was, besloot zij toch het roer om te gooien en de opleiding voor juwelier aan de vakschool in Schoonhoven te volgen. Na dit met een uitstekend resultaat te hebben behaald, nam ze in 1993 samen met Mees in Heerde de zaak van Luijks – voorheen Van Dieren - over. 

Tot 2000 hielp Mees mee in de juwelierszaak van zijn ouders in Ermelo en stond Ciska in Heerde. Vanaf dat jaar hebben ze zich met z’n tweeën volledig toegelegd op hun eigen zaak. In 2002 werd het pand aan de buitenkant aangepakt en in 2004 vond een grondige verbouwing plaats waarbij alles binnen werd opgeknapt. “Daarna is het echt gaan lopen en hebben we een mooie groei meegemaakt”, vertelt Ciska. De zaak heeft een regiofunctie. Hun geheim: “Service, service en nog eens service. We doen eigenlijk alles in eigen huis: van reparatie tot graveren en sieraden naar de wens van de klant (ver)maken. Dat is uniek te noemen. Daarnaast vinden we het belangrijk om op gelijk niveau met de klant te staan. Een goede sfeer, laagdrempelig, no nonsense: mensen moeten zich hier op hun gemak voelen.” Een belangrijke les die ze ooit leerden, was dat het moet draaien om ‘the need of the customer’. “Niet willen verkopen wat je hebt liggen, maar echt luisteren naar de klant. Wat willen ze precies, wat is hun stijl? Zodat je uitkomt op een sieraad dat echt bij de klant past, en niets opdringt. En we merken dat dit werkt: het komt vrijwel nooit voor dat mensen iets willen terugbrengen.” De ondernemers willen zich onderscheiden van de massa. “Bij veel zaken vind je dezelfde sieraden, maar wij gaan echt op zoek naar merken die je niet zo snel tegenkomt. We werken veel met Duitse leveranciers. Daarbij vinden we het heel belangrijk dat producten een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben.”

Wat maakt dat het na 30 jaar nog steeds leuk is om in de zaak te staan? “Het contact met de klanten”, zegt Ciska meteen. “En het is nooit saai. Het werk is enorm gevarieerd: het ene moment sta je in de winkel te verkopen, een ander moment ben je met iets technisch bezig. Je kunt er zo veel creativiteit in kwijt. Het is continu improviseren en dat maakt het heel uitdagend en boeiend.”

Meiling Juwelier blijft zich ontwikkelen: dit jaar komt er een webshop. “Maar”, zo benadrukken ze, “op de manier die bij ons past. We gaan niets versturen, maar mensen kunnen in de shop wel een indruk krijgen van onze voorraad, een sieraad bestellen en deze dan in de winkel afhalen. Hopelijk is halverwege dit jaar de webshop gereed. Ook pakken we onze site aan en die zal al eerder gereed zijn.” Mees benadrukt dat ze het niet alleen kunnen doen, en heel blij zijn met hun team. Het team bestaat uit beide eigenaren Mees en Ciska, de parttime verkoopsters Hilma en Rita en de goudsmid Nanda. “We doen het echt samen, ieders inbrengt telt.” En na al die jaren doen ze hun werk nog steeds met veel plezier. “Wij gaan voorlopig dus lekker door!” Op de foto: Hilma Langenberg, Ciska en Mees Meiling en Rita Botter.