Afbeelding
Foto: .

Nooit meer het huis uit voor lekkere koffie: 3 tips!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De meeste mensen zijn in de afgelopen twee jaar meer vanuit huis gaan werken. Mede door de crisis, maar ook doordat het ‘nieuwe werken’ simpelweg steeds meer wordt overgenomen in het bedrijfsleven. Ook nu het weer mogelijk is om op kantoor te werken, wordt dit voor een groot deel van de Nederlanders veel minder gedaan dan voorheen. Dat levert zowel voor- als nadelen op. De flexibiliteit in werkuren is fijn, maar misschien mis je wel de kleine dingen. Zoals de lekkere koffie op kantoor, de gezelligheid van collega’s bij de koffieautomaat.


Hier is gelukkig wel wat aan te doen. Want voordat jouw volgende digitale bespreking plaatsvindt, kun je thuis ook zeer gemakkelijk de allerlekkerste koffie zetten. Hoe? Met de volgende drie tips gaat dit je zeker lukken!

1.      De juiste koffiemachine

Zonder de juiste basis gaat het zeker niet lukken. Begin dus altijd met het beoordelen van je huidige koffiemachine. Voldoet deze aan al jouw wensen? Zoniet, dan is het tijd voor verandering. Was de koffieautomaat eerder wel altijd naar wens, maar merk je momenteel dat de koffie minder goed smaakt? Dan is het wellicht eens tijd om hem grondig te inspecteren. De espressomachine ontkalken of even alles extra goed reinigen, kan wonderen doen voor de smaakbeleving.

Naast de juiste koffiemachine en natuurlijk het onderhoud is het ook belangrijk om de juiste koffiebonen te kiezen. Ga eventueel langs een speciaalzaak en proef verschillende melanges. Zo vind je eenvoudig de bonen die bij jou passen.

2.      Koffiebonen bewaren

Hoe lekker de koffie smaakt is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de bonen. Met kwaliteitsbonen kom je dan ook al een heel eind. Ook niet geheel onbelangrijk is hoe je deze bewaard. Zeker wanneer je niet al te vaak koffie drinkt. De kans is dan groot dat de bonen vroegtijdig uit zullen drogen of door omgevingsfactoren van smaak zullen veranderen. Daarom is het belangrijk dat de bonen op de juiste manier worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze op een koele plek en buiten het zonlicht bewaard. Gebruik hiervoor de bijgeleverde zak of een speciaal luchtdicht blik.

3.      Gebruik enkel ‘schoon’ water

Gebruik je ‘hard’ water voor het zetten van koffie? Dan heeft dit enorme invloed op de levensduur van je koffiemachine, het onderhoud én de smaak van je koffie. Met hard water bedoelen we simpelweg ongefilterd kraanwater. In kraanwater bevinden zich enkele stoffen die de koffiemachine schade kunnen berokkenen. Denk hierbij vooral aan de stoffen die kalkaanslag veroorzaken. Dit heeft enorme invloed op de kwaliteit van jouw kop koffie én de levensduur van je koffiemachine.

Gelukkig is dit relatief eenvoudig te voorkomen door een waterfilter aan te sluiten. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om bronwater te gebruiken bij het zetten van koffie. Op die manier zet je iedere keer weer de lekkerste koffie. Bovendien bespaar je jezelf zo heel veel extra onderhoudswerk. Met schoon water hoef je namelijk maar één tot twee keer per jaar te ontkalken. Anders zou dit circa twee keer in de drie maanden zijn.