Afbeelding
.

Strips en koffie bij de Juiste Koers

Partnerbijdrages

EPE- Aan de Hoofdstraat 114 in Epe is sinds kort de stripwinkel De Juiste Koers geopend door André Koers. Wie geïnteresseerd is in strips, nieuw of tweedehands en allerlei aanverwante merchandise is van harte welkom. Ook voor een kopje koffie met lekkers kun je aan komen waaien. De 57-jarige eigenaar André heeft zijn leven omgegooid. “Ik kom uit het onderwijsland. Ik heb 30 jaar gewerkt in het praktijkonderwijs waarvan 15 jaar als leraar en 15 jaar als adjunct-directeur. Het werken met leerlingen vond ik heel erg super en mooi, maar alles er omheen beviel me steeds minder. Ik wilde niet de laatste tien jaar van mijn werkzame leven op de automatische piloot in het onderwijs werken.” Als student werkte hij in een stripwinkel in Zwolle samen met Jan Heinecke. “Die interesse voor strips is altijd gebleven. Mijn collega Jan is in Kampen een eigen winkel begonnen waar ik werkte als hij met vakantie ging.” De stap naar een eigen stripwinkel in zijn woonplaats was daardoor niet zo groot. Zelf spaarde hij vroeger met zijn broers de stripboeken van de Rode Ridder. “En een andere favoriet waren de strips van Blue Berry. Die is er nu in een integrale uitgave met hardcover.” Dat de stripwereld nog steeds springlevend is, bewijst het aantal nieuwe uitgaven wel; maar liefst 1300 per jaar. De stripwereld is veel meer dan Suske en Wiske, Kuifje en Asterix alleen. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in bepaalde thema’s kunnen bij André terecht. “Ik heb boeken over de oorlog, maar ook biografieën over bijvoorbeeld mijn idool Elvis of de schilder Rembrandt. Die is echt heel mooi. En verstripte romans zoals Kort Amerikaans van Jan Wolkers.” Ook voor de populaire manga en anime strips kun je aan de Hoofdstraat 114 terecht. Hij merkt dat de interesse voor strips bij jongeren steeds groter wordt. “Door streamingdiensten zoals Netflix. Daar komen ze allemaal mooie beelden tegen waardoor ze steeds visueler ingesteld raken.” En ook de merchandise zoals van Lord of the Rings, Pokémon en Harry Potter vindt gretig aftrek. “Iedereen is van harte welkom! Dat is belangrijk. Dus niet alleen de stripnerd, maar ook iemand die geïnteresseerd is in een roman in stripvorm of een andere graphic novel. Ik wil graag een heel breed publiek aanspreken. Stripliefhebbers zijn vaak 35-plussers maar sinds corona zijn veel meer mensen strips gaan lezen. Zo zijn strips ook voor nieuwe Nederlanders heel makkelijk om de taal te leren.” 

In de winkel werken bevalt hem prima. “Ik ga hier met allemaal mensen om en dat doe ik graag. Het is hartstikke leuk.” André wil de verkoop graag combineren met zijn maatschappelijke betrokkenheid. Dat doet hij door een arbeidsplaats te bieden. “Iemand met afstand tot de arbeidsmarkt wil ik als winkelmedewerker een kans geven. Die kan ik dan begeleiden.” Naast ‘strips’ staat er tevens ‘koffie’ op de ramen van zijn winkel. “Naast koffie en thee ga ik ook een simpele kaart serveren. Koffie of thee met een koekpaletje, tosti of panini gebaseerd op het Zweedse Fika. Dat is een manier van leven waarbij je elke dag even met elkaar gaat zitten. Het maakt niet uit of het familie, vrienden of collega’s zijn. Het is belangrijk om elke dag even te relativeren zodat het leven niet met je aan de haal gaat.” 

André is nog druk met het opstarten en met het opzetten van een website www.dejuistekoers-strips.nl. “Op Facebook ben ik al wel te vinden.” De Juiste Koers, Hoofdstraat 114, 8162 AN Epe, tel. 06-45023699. De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-18.00 uur. Ook koopzondagen en koopavond open.