Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Index fondsen: Een goed idee?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Index-fondsen zijn een soort beleggingsfonds of exchange-traded fund (ETF) dat bestaat uit aandelen of obligaties die proberen hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. We beantwoorden vier vragen over index fondsen.

Wat is een index? 

Dat is een lijst van aandelen die gezamenlijk een sector representeren, zoals de Global Jets Index, die de luchtvaartsector volgt. Volgens de laatste berichtgevingen ervaart die sector een sneller herstel, wat ervoor kan zorgen dat deze index in waarde kan stijgen.

De Dow Jones Industrial Average is een brede marktindex die bestaat uit 30 zogenaamde blue-chip-aandelen. Met een dergelijke index kan gemakkelijk een oordeel geveld worden over zaken als levensvatbaarheid, financiële vooruitzichten en ongetwijfeld veel meer.

Kan ik direct in een index investeren?

Het korte antwoord is: nee, niet echt. Maar ook, ja, soort van. Het zit zo: een index is zoals gezegd een combinatie van aandelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om die precieze combinatie van aandelen aan te schaffen. Het zal een belegger echter veel geld gaan kosten in tijd, fees en transactiekosten. 

Een index moet dus gezien worden een berekend getal dat een mandje van aandelen voorstelt. In dat mandje kan dus alleen geïnvesteerd worden via een indexfonds, of een ETF. De meeste indexfondsen kopiëren de index door alle effecten van de index aan te houden. 

Soms benadert een fonds de index met een steekproef van de effecten of met aanvullende derivaten, zoals opties en futures. Op die manier ontloopt een belegger de hoge transactiekosten die gepaard gaan met het aankopen van losse aandelen hier en daar.

Wie beheert zo’n fonds?

Een index fonds wordt beheerd door de fondsmanager(s). Dus, lees dit artikel als u benieuwd bent hoe brokers dit doen. Doorgaans worden deze fondsen passief beheerd, wat inhoudt dat er alleen wordt getracht om de index goed te volgen, maar er wordt dus niet geprobeerd om de markt te verslaan. 

Overigens blijkt dat passief beheerde fondsen het qua rendement na verloop van enkele tientallen jaren zo goed als altijd beter doen dan actief beheerde fondsen. Banken, brokers en andere financiële instellingen kunnen dit soort fondsen uitgeven. 

Wat is het risico?

Een indexfonds houdt doorgaans dezelfde aandelen aan, ongeacht de richting van de markt, omdat het nou eenmaal de bedoeling is om de index te volgen. Een fondsmanager kan geen aandelen verkopen die ondermaats presteren, vooral niet tijdens een brede marktdaling.

Dit gebrek aan flexibiliteit betekent dat indexfondsen waarschijnlijk geen hoger rendement zullen behalen dan de benchmark. Een belegger is verzekerd van het rendement van de index wanneer de markt (of sector) stijgt, maar is ook verzekerd van het verlies van de index wanneer de markt daalt.