Afbeelding
Foto: Aangeleverd

DIY veranda bouwen: waar moet je op letten?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wil je een vakantiegevoel in je achtertuin creëren? Dan is het bouwen van een veranda misschien wel de ideale uitkomst. Een veranda bouwen kan je prima zelf! Daarnaast scheelt het ook in de kosten. Het zal echter wel een grote klus zijn en er zijn een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. 

Een vergunning

Mag je eigenlijk wel een veranda bouwen? Er gelden hier een aantal regels voor; de veranda mag namelijk niet groter zijn dan 40m2, niet hoger zijn dan vier meter en de veranda mag de functie van de woning niet veranderen. Valt de veranda die jij in gedachte hebt onder deze voorwaarden? Dan hoef je geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Let er wel op dat er vaak een meldingsplicht is bij de Gemeente om een veranda in de tuin te bouwen, het gaat immers om een uitbreiding van je woning. 

Bij het bouwen van een tuinhuis met veranda gelden er dan weer andere regels. Het tuinhuis moet namelijk een bijgebouw zijn en mag niet aan je woning vastzitten. Daarnaast mag het tuinhuis maar uit één verdieping bestaan. 

Twijfel je of je vergunning nodig hebt voor het bouwen van een veranda of tuinhuis? Dan is het aan te raden om dit eerst met de Gemeente te bespreken. Per gemeente kunnen de regels namelijk ook nog verschillen.

De ideale locatie

Bij het bouwen van een veranda is het belangrijk om even stil te staan en na te denken over een aantal punten, zoals op welke dagdeel je de zon wilt hebben. De meeste mensen kiezen ervoor om hun veranda aan de zuidkant te plaatsen. Dit omdat je via de zuidkant optimaal van de zon kunt genieten, zowel in de winter als de zomer. De veranda aan de westkant plaatsen, is ideaal voor mensen die tijdens de namiddag en ´s avonds van de zon willen genieten. Ben je van planten om veel planten op de veranda te plaatsen? Dan is de westelijke ligging een goede keuze. 

Verschillende materialen

Veranda´s kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. De meeste mensen kiezen voor hout of aluminium. Ga je voor een warme uitstraling? Dan is een houten veranda de ideale uitkomst. Er zit wel veel onderhoud aan dit soort materiaal. Bij een houten veranda zul je waarschijnlijk elk jaar het hout moeten schuren en opnieuw moeten verven. Houd je meer van een moderne uitstraling? Dan is het beter om te kiezen voor een veranda van aluminium. Daarnaast is een veranda van aluminium ook onderhoudsvrij. 

Het is dus belangrijk om voor de start van het project goed na te denken over hetgeen wat je wil en hoe je dit wilt gaan doen, veel succes!