Afbeelding
Aangeleverd

Steeds meer gemeenten realiseren circulair arbeidscentrum

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een bank is meer dan alleen een stevig stukje beton of hout wat bekleed is met mooie stof. Een bank is een meubelstuk dat je kunt laten aansluiten op je wensen en smaak. Een bank die bij je past in je interieur, waar je plezier in hebt en waar je jezelf kunt zijn. Een mooie, comfortabele bank is misschien wel een van de meest vanzelfsprekende maar vaak toch ondergewaardeerde meubelstukken in je interieur. 

Wanneer je toe bent aan een nieuw interieur is het aan te raden om ook eens te kijken naar hergebruik. Er zijn genoeg mooie gebruikte meubels te vinden die een tweede leven verdienen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vintage banken of stoelen die in perfecte conditie zijn. Bovendien is het ook heel duurzaam om niet altijd alles nieuw te kopen.

Een plek waar ze de waarde van hergebruik hoog gaan inschatten is een toekomstig circulair arbeidscentrum in Epe. De gemeente heeft onlangs een intentieverklaring getekend om samen te gaan werken met Circulus. Circulus zamelt het afval in voor de gemeente Epe. 

Hergebruik is toch een andere kijk op de zaken. In plaats van het alleen maar vanuit het oogpunt nut of geldelijke waarde te benaderen, valt er nu ook aandacht te besteden aan de waarde van het gebruik. Het circulair arbeidscentrum in Epe moet bijvoorbeeld ruimte bieden aan allerlei activiteiten die aansluiten op de behoeften van de inwoners van de gemeente Epe. Zo is er in de kringloopwinkel de kans om spullen te kopen in een winkel waar producten een tweede kans krijgen.

Verhaal

In veel kringloopwinkels werken vrijwilligers of mensen met een bijzonder verhaal die proberen middels werk in zo’n winkel weer een plekje op de reguliere arbeidsmarkt te veroveren. Ook voorwerpen en meubels kunnen een bijzonder verhaal vertellen. Dat geldt zeker voor vintage. Vaak blijkt zo’n meubelstuk een interessante historie te hebben. 

Bauhaus

Een mooi voorbeeld hiervan is Bauhaus. Een stijl die in tussen 1920 en 1933 hoogtijdagen vierde. Om uiteindelijk in dat jaar gesloten te worden door de nazi’s. Bauhaus werd opgericht in april 1919 in Weimar door architect Walter Gropius. In 1919 stichtte Walter Gropius in het Duitse Weimar een toonaangevende academie voor architectuur. Dit werd de plek voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers, waar moderne, functionele vormgeving werd onderricht. Er werd met nieuwe productieprocessen geëxperimenteerd waaronder het buigen van hout. Een bekende aanhanger van deze stroming was Gerrit Rietveld. Hij is bekend van zijn rood blauwe stoel. 

Een bekende ontwerper bij Bauhaus was Marcel Breuer. Het is onwaarschijnlijk dat er ooit een ander Bauhaus-meubel zo vaak gekopieerd is als de Cesca-stoel. Dit iconische model werd ontworpen door architect Marcel Breuer in 1928. De originele Cesca stoel heeft handgeweven rietstukken. De eetkamerstoelen zijn al jaren in vele vormen, kleuren en materialen terug te vinden in interieurzaken. De bekendste is wel de kopie die Ikea jarenlang heeft verkocht en daarom weer enorm populair werd. Het is daarom te stellen dat bijzondere designmeubels beslist niet duur hoeven te zijn. Als je maar lang genoeg zoekt, is de kringloopwinkel de plek waar je ooit het door jou gezochte designstuk zult vinden.