Afbeelding
Henri van der Beek

Oplevering energiezuinige appartementen in Vaassen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

VAASSEN- Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn 3 appartementengebouwen van woningcorporatie Triada met in totaal 45 woningen ingrijpend gerenoveerd en zo helemaal klaargemaakt voor een duurzame toekomst. Het complex dateert van 1961 en voldeed destijds prima. Maar afgezet tegen de eisen van deze tijd waren de 45 woningen verouderd, gehorig, was de indeling niet optimaal en waren ze verre van energiezuinig. Renovatie was absoluut noodzakelijk. 

Harrie van de Ven, directeur-bestuurder van Triada, vertelt: “In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Daarom wordt overal keihard gewerkt aan een grootscheepse energietransitie. Als woningcorporatie zijn we daar natuurlijk ook heel druk mee bezig en proberen we onze woningen de komende jaren zo energiezuinig mogelijk te krijgen.” De gemeente Epe is blij met de vernieuwde Suikerbrink, laat wethouder Michiel Wiersinga weten: “Ook bij de gemeente staat de energietransitie hoog op de agenda. En dat na deze omvangrijke renovatie de huurprijzen betaalbaar zijn gebleven is een goede zaak. Wat we ook belangrijk vinden is dat van de 45 appartementen er nu 9 bestemd zijn voor jongeren onder de 23 jaar.” 

Ingrijpende renovatie

Inclusief de voorbereiding was Suikerbrink een project van enkele jaren. Er zijn eerst twee modelwoningen gemaakt. Daardoor kregen de bewoners goed inzicht in de renovatie. En Triada kon de ervaring gebruiken voor het vervolg van het project. In maart 2020 startte de renovatie met asbestsanering en sloopwerkzaamheden. De woningen kregen een compleet nieuwe indeling die past bij de woonwensen van deze tijd. Alle woningen zijn vervolgens voorzien van spouwisolatie, isolerende voorzetwanden, dakisolatie, kunststof kozijnen met HR++ glas en het ActiveWarmth wandverwarmingssysteem: elektrische wandverwarming die zeer energiezuinig is. De nieuwe bewoners hebben van de bouwpartners een duidelijke woningwijzer gekregen. 

De muren worden warm

Dankzij het ActiveWarmth wandverwarmingssysteem kunnen all-electric, gasloze woningen met een verantwoord energieverbruik worden gecreëerd. Het systeem verwarmt namelijk alleen daar waar de bewoner zich bevindt. Deze lage-temperatuurverwarming is heel energiezuinig. Het systeem past perfect bij dit renovatieproject. Frank te Poel, CEO van Saint-Gobain Solutions, vertelt: “De energietransitie is een grote uitdaging. We moeten sneller en slimmer bestaande woningen verduurzamen. Daarom hebben we een innovatief verwarmingssysteem ontwikkeld dat echt het verschil maakt bij het toekomstbestendig renoveren van woningen. Zeker bij grootscheepse renovatieplannen van woningen en appartementencomplexen.” Deze manier van verwarmen is bovendien heel comfortabel voor de bewoner. “Het is een prettige manier van verwarmen, omdat het je hele lijf aanstraalt – een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld vloerverwarming. Verder reageert het systeem heel snel. Bewoners ervaren de warmte direct, binnen een kwartier stijgt de temperatuur met 8 graden.”

Verduurzaming

De appartementen zijn vanuit de binnenzijde in alle opzichten onder handen genomen. Zo worden ze door middel van een warmtepomp voorzien van warm water, gebeurt de ventilatie mechanisch met warmteterugwin-functie en op de daken liggen zonnepanelen. Dankzij deze maatregelen gebruiken de woningen geen aardgas meer. Er is weinig energie nodig voor verwarming én de zonnepanelen leveren een flink deel van de benodigde energie op. Na de renovatie worden de appartementen gewaardeerd met energielabel A. Daardoor kunnen de energielasten laag blijven. Verder hebben alle appartementen een nieuwe keuken, badkamer en wc gekregen. En tot slot zijn ook de gevels en garages volledig gerenoveerd en zijn er nieuwe afgesloten entreepartijen aangebouwd. Na de renovatie van de flats wordt ook het buitenterrein opnieuw ingericht.

Omvangrijk project

Een dergelijk renovatieproject heeft grote impact op de bewoners. Wim Klein Langenhorst, adjunct-directeur van Triada: “Inclusief gedegen voorbereiding was de Suikerbrink een project van enkele jaren. Bewoners konden ervoor kiezen om terug te keren, maar uiteindelijk hebben alle voormalige bewoners ervoor gekozen om permanent te verhuizen. Er was veel belangstelling voor de vernieuwde Suikerbrink en alle appartementen zijn inmiddels verhuurd.” De renovatie van de Suikerbrink woningen is een samenwerking van Woonstichting Triada (opdrachtgever), Van der Leij Bouw, Feenstra, Schuurmans Afbouw en Saint-Gobain Solutions. 

Afbeelding
Afbeelding
!