Afbeelding
Aangeleverd.

Duurzaam leven volgens het klimaatplan van de provincie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Duurzaamheid wordt voor veel mensen een belangrijker thema. Daar waar duurzaamheid voor veel mensen eerder nog wat voelde als een ver-van-mijn-bedshow, willen mensen tegenwoordig ook zelf in huis aan de slag. Met onderstaande tips kunnen mensen zelf met duurzaamheid aan de slag en hun steentje bijdragen aan het gloednieuwe klimaatplan van de provincie Overijssel. Stappen nemen om duurzamer te leven zijn namelijk een stuk makkelijker dan gedacht wordt. De volgende tips kunnen inspiratie geven voor een duurzamer leven.

Duurzame energieleveranciers

De eerste stap als het gaat om duurzaamheid is overstappen naar een energieleverancier die daadwerkelijk groene stroom levert. Nog steeds zijn er ontzettend veel energieleveranciers die hun stroom leveren met grijze energiebronnen. Gelukkig is het aantal energieleveranciers dat groene stroom levert ook toegenomen.

Natuurlijke beauty- en schoonheidsproducten

Natuurlijke beauty- en schoonheidsproducten mogen dan wel duurder zijn, ze zijn ook een stuk beter. Er worden geen gevaarlijke en milieuonvriendelijke chemicaliën aan de producten toegevoegd, maar ook worden er door de productie minder chemicaliën aan ons (drink)water toegevoegd.

Elektrisch rijden

Wie nog in een auto op fossiele brandstof rijdt en de (financiële) mogelijkheden heeft om elektrisch te rijden neemt vaak deze stap. Elektrisch rijden wordt over het algemeen steeds betaalbaarder. Hoewel er nog vraagtekens zijn rondom de afbraak van de elektrische accu’s, is elektrisch rijden wel degelijk beter voor het milieu. Let wel: elektrische auto’s zijn vaak duurder in de verzekering. Het is de verwachting dat elektrische auto’s in de komende jaren goedkoper worden, waardoor er ook voor een elektrische auto een goedkope autoverzekering te vinden is.

Recyclen

Ook recyclen kan op ontzettend veel manieren. Door bijvoorbeeld kleding te kopen in tweedehandswinkels of via apps als Marktplaats en Vinted kan er een mooie bijdrage geleverd worden aan het milieu. Kledingproductie is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Naast kleding kan er natuurlijk ook gekeken worden in de plaatselijke kringloopwinkel voor tweedehands meubels. Onlangs werd bekend dat het ontzettend goed gaat met de kringloopwinkels. Mede vanwege de pandemie kozen steeds meer mensen voor de aanschaf van boeken en puzzels in de kringloopwinkel.

Herbruikbare tasjes

De afgelopen tijd hebben steeds meer supermarkten duurzaamheidsinitiatieven genomen door plastic tasjes in de ban te doen. Het best is natuurlijk om een eigen herbruikbare tas mee te nemen naar de supermarkt. Hierdoor wordt er geen onnodige tijd en grondstoffen gestopt in andere tassen.

Eet minder vlees

Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat het minder eten van vlees leidt tot minder CO2-uitstoot. Veel mensen ervaren het stoppen met vlees eten als iets wat behoorlijk lastig is. Daarom lassen veel mensen bijvoorbeeld een vleesvrije week in, waarin uitsluitend plantaardig voedsel wordt gegeten.