Afbeelding
.

Schoenmode Waaijenberg stopt na 150 jaar

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

EPE- Na precies 150 jaar houdt Schoenmode Waaijenberg in Epe op te bestaan. “Op 1 december moet ik uit het pand zijn”, vertel eigenaar Anton Waaijenberg. 

Het pand is verkocht aan Draaijer Verf en Wand uit Heerde. En daarmee komt een eind aan een begrip in Epe; een winkel waar vier generaties schoenen hebben verkocht en gekocht. Anton is realistisch: “Het houdt een keer op. Ik ben nu 68 jaar en ik wil nog even genieten van mijn pensioen en vrije tijd. Een aantal jaren geleden bleek al dat onze dochter Debby de zaak niet over ging nemen.” Zij werkt al jaren in de winkel. Zoon Rene heeft nooit de ambitie gehad om in de zaak te stappen. Anton is de laatste Waaijenberg in de schoenen. “De 150 jaar volmaken vond ik wel een mooi idee. Stoppen op het hoogtepunt”, zegt hij lachend. In december vorig jaar ging het pand in de stille verkoop. “Een week later belde de makelaar met het nieuws dat er een gegadigde was en zo is het balletje gaan rollen.” De datum 1 december is ideaal voor Anton. “Daardoor hebben we ruim de tijd om ons voor te bereiden en de voorraad te verkopen.” 

Werken in de schoenenzaak is er bij Anton met de paplepel in gegoten. “Ik ben er bij de geboorte al ingerold”, grapt hij. “Mijn vader nam aan dat ik hem zou opvolgen en daar stond ik ook niet onwelwillend tegenover.” Na een opleiding in de detailhandel en een stage bij een schoenenwinkel in Zutphen ging hij in Epe aan de slag. Als vierde generatie. In 1980 is zijn vader overleden en hebben Ria en Anton het stokje geheel overgenomen. Zijn vrouw Ria vindt het best lastig om te bedenken dat de winkel straks niet meer bestaat. “Ik heb hier nog langer gewerkt dan Anton. Toen hij stage liep in Zutphen ben ik al bij zijn vader gaan werken. Het zal eerst wel raar zijn. In het begin zal het wel vakantie lijken. We gaan waarschijnlijk veel fietsen en wandelen.” 

Anton vervolgt: “Natuurlijk willen we onze trouwe klanten graag bedanken. We hebben een hele vaste klantenkring. Vorige week nog hadden we drie generaties in de winkel. De oma, moeder en nu de kleinkinderen hebben schoenen bij ons gekocht. Dat geeft wel een bijzonder gevoel. Dat is toch een teken dat je het goed hebt gedaan. We hebben veel mensen leren kennen. Ik denk dat ik het sociale contact straks zal gaan missen.” Ook het personeel heeft jaren voor het echtpaar gewerkt. “Er is een klik tussen ons.” Met een eigen zaak ben je altijd bezig. “Het zal straks ook wel een beetje een bevrijding zijn dat je er niet meer mee bezig bent”, aldus Ria. Haar man voegt toe: “Ja, je bent er in je hoofd altijd mee bezig.” Maar in december is dat voorbij. “Straks hebben we meer tijd voor de kleinkinderen.” En om feest te vieren; in december zijn Anton en Ria 45 jaar getrouwd. Maar voor die tijd kunnen de klanten profiteren van 40% korting op alle schoenen. U bent van harte welkom op de Hardenbrink 46 in Epe.