Afbeelding
Aangeleverd

Antwoorden op jouw vragen over airco’s

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De behoefte aan airco’s wordt in Nederland steeds groter. Hoewel we dat ons vroeger niet konden voorstellen, worden de zomers in Nederland steeds warmer. Een airco is een uitstekend middel om de klamme zomernachten vaarwel te zeggen. Wil jij een airco kopen, maar heb je toch wat vragen? Dan ben je na dit artikel wellicht wat wijzer.

Hoe werkt een airco precies?


Een airco is dé oplossing voor een prettige temperatuur in huis. Je gebruikt een airco als je een bepaalde ruimte in huis wilt verkoelen. Een airco kan verkoelen doordat het apparaat warme lucht in een ruimte naar buiten kan verplaatsen en koude lucht naar binnen. Dit zorg ervoor dat het lekker koel wordt in de desbetreffende ruimte waar de airco in hangt. Daarnaast kan een airco ook de lucht ontvochtigen en filteren. Dat is prettig om verse zuurstof in een ruimte te krijgen en de luchtvochtigheid te verbeteren.

Hoe duurzaam is een airco?

Airco’s worden steeds duurzamer. Tegenwoordig hebben bijna alle nieuwe airco’s zelfs een energielabel van minstens A. De airco’s die door Feenstra worden aangeboden hebben zelfs allemaal een energielabel van minimaal A++. Dat is in vergelijking met vroeger een groot verschil aangezien de meeste airco’s veel energie verbruikten. Tegenwoordig zijn de airco’s dus een stuk energiezuiniger. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het rendement hoger ligt.

Wanneer kan ik mijn airco gebruiken?

Wanneer je je airco kunt gebruiken hangt af van het type airconditioning dat je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten airco’s die je op verschillende momenten in het jaar kunt gebruiken. Een split airco is bijvoorbeeld een type airco met een extra functie: verwarmen. Split airco’s kunnen naast verkoelen dus ook in het koude voor- of najaar een bijdrage leveren. Dat is in Nederland een voordeel gezien het in die periodes nog steeds behoorlijk koud kan zijn. Doordat je een airco kan laten verwarmen, verwarm jij je woning duurzamer dan met een ketel op gas.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanschaffen van een airco?

De ruimte is het belangrijkste waar je rekening mee moet houden zodra je besluit een airco te kopen. De kenmerken van de ruimte bepaalt hoeveel vermogen de airco nodig heeft. Je kunt hierbij denken aan de oppervlakte van de ruimte, maar ook hoe hoog de ruimte is. Verder wordt er ook gekeken naar de isolering en de ligging van de ruimte. Een kamer op het zuiden kan in de zomer erg warm worden en dan moet de airco harder werken om de ruimte goed te koelen. 

Wat zijn de voordelen van een airco?

Het grootste voordeel van een airco is uiteraard dat het verkoeling biedt op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Je bent daarin vrij om te kiezen wanneer dat is: alleen ‘s nachts, alleen overdag tijdens werk of de hele dag. Verder zorgt een airco ook voor schone lucht in huis waardoor je een gezonder klimaat in de ruimte creëert. 

Wat is de juiste temperatuur?

Om jouw gezondheid (en die van anderen) goed te houden, is het belangrijk dat de airco nooit te koud staat. Hoe weet je of de airco te koud staat? Door de vuistregel te handhaven van maximaal 6 graden verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Zo voorkom je een thermische shock. Verder is het ook belangrijk om een goede luchtvochtigheid te hebben in de ruimte. Als de lucht te droog is kan dat namelijk leiden tot keelirritatie, geïrriteerde slijmvliezen of droge ogen.