Afbeelding
Pixabay

Wat te doen met je eigen auto als je er een van het werk krijgt

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als je een auto van de zaak krijgt heb je waarschijnlijk minder vaak je eigen auto nodig. Wat doe je dan met je privé wagen? Sommige mensen verkopen hun eigen auto wanneer ze een auto van hun werk krijgen of kijken naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld een auto te leasen. Het rijden van een auto van de zaak heeft namelijk voor- en nadelen. Het voordeel is dat je bespaart op kosten voor brandstof, onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Het nadeel kan zijn dat je bijtelling gaat betalen wanneer je de auto ook privé gebruikt.

Lease auto

Een populaire optie voor veel autobezitters vandaag de dag is het kiezen voor een private lease. Hiermee kun je een nieuwe of jong tweedehands auto rijden en zijn alle bijkomstige kosten gedekt met een vast maandelijks tarief. Het onderhoud aan de wagen, de verzekering en zelfs de pechhulp is inbegrepen in het bedrag. Alleen de benzinekosten, parkeerkosten en eventuele boetes komen hier nog bovenop.

Bijtelling op auto van de zaak

Wanneer je ervoor kiest om de auto van de zaak ook privé te gebruiken kunnen er alsnog kosten bij komen die je zelf moet betalen. Je betaalt namelijk belasting, ook wel bekend als bijtelling. Voor de Belastingdienst valt het privégebruik van jouw zakelijke auto namelijk onder loon en over loon moet belasting worden betaald. De exacte hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken.

Geen bijtelling

Rij je minder dan 500 kilometer privé? Dit moet je dan kunnen aantonen met een rittenregistratie, waarmee je vrijgesteld kunt worden voor bijtelling. Ook is het handig om je agenda met afspraken goed te bewaren, voor het geval een inspecteur van de Belastingdienst hier later nog om zal vragen. Ook goed om te weten: voor zakelijke auto’s zonder CO2-uitstoot, zoals elektrische auto’s, geldt vaak een lagere bijtelling.

Eigen bijdrage

Sommige bedrijven die hun werknemers een auto van de zaak geven vragen hier een eigen bijdrage voor. Deze eigen bijdrage is een vast bedrag per maand dat je betaalt aan je werkgever voor het privégebruik van de auto van de zaak. Het bedrag wordt meestal automatisch ingehouden op je salaris. De exacte hoogte hangt vaak af van het type auto dat je wil leasen. Goed om te weten: rij je ook privé met de zakelijke auto, dan mag je de eigen bijdrage aftrekken van je bijtelling.