Afbeelding
Aangeleverd

Wat is het minimumloon en moet mijn werkgever zich hieraan houden?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het minimumloon is het loon wat wettelijk is vastgesteld wanneer u jonger bent dan de AOW gerechtigde leeftijd. Dit loon geld vanaf de leeftijd vanaf 21 jaar. Ben je jonger dan 21 jaar dan geld het minimumjeugdloon. Een werkgever heeft zich daaraan te houden want het staat wettelijk vastgesteld.

Waar bestaat het minimumloon uit?

Het minimumloon bestaat uit een aantal inkomsten die eraan meetellen. Te weten:

  • Je basisloon. Basisloon is het loon wat in je arbeidsovereenkomst staat.
  • Vergoedingen van overwerk of meerwerk. Dit zijn uren die je meer werkt dan dat er in je contract staat. Ook voor deze uren behoor jij het wettelijk minimumloon te krijgen.
  • Je toeslagen. Deze toeslagen kunnen gegeven worden bij bepaalde prestaties, onregelmatige werktijden of wanneer je in ploegendiensten werkt.
  • Je beloning. Beloningen kun je krijgen wanneer je een maandelijks of wekelijkse beloning krijgt omdat je een bepaalde omzet behaalt.
  • Je fooi. Wanneer jij daar afspraken met jouw werkgever over hebt gemaakt kan het zijn dat de fooien die jij krijgt van bijvoorbeeld een klant meetellen in jouw minimumloon.

Je moet er goed op letten dat het totaal van deze bedragen absoluut niet lager mogen zijn dan dat het wettelijk minimumloon waar je recht op hebt is. Het wettelijk minimumloon staat ook aangegeven op je loonstrook.

Wat telt er niet mee?

  • Je vakantiegeld telt niet mee in je minimumloon.
  • Een winstuitkering mag niet worden meegeteld in het minimumloon.
  • Wanneer je af en toe een speciale uitbetaling krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde omzet die je hebt behaald.
  • Een uitkering die je later krijgt onder bepaalde voorwaarde. Je kunt hierbij denken aan spaarregelingen waaraan de werkgever een bijdrage doet of je pensioen.
  • Wanneer je kosten moet maken voor je werk en je krijgt dit vergoed.
  • Waneneer je een eindejaarsuitkering ontvangt.

Werkgever weigert minimumloon te betalen en nu?

Wanneer de werkgever weigert om het minimumloon te betalen dan kan je dit gaan melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wanneer door hen is beslist dat je werkgever inderdaad te weinig loon uitbetaalt dan krijgt je werkgever nog de kans dit binnen vier weken te herstellen en het achterstallige loon uit te betalen. Wanneer hij dit niet doet kan de inspectie een dwangsom op gaan leggen. Weigert de werkgever er dan nog steeds wat aan te doen dan kan je ermee naar de kantonrechter gaan. Je kunt dan het beste informatie inwinnen bij een arbeidsrecht advocaat. Zij kunnen op basis van het arbeidsrecht kijken wat de mogelijkheden in jouw zaak zijn en eventueel de rechter verzoeken om hier een oordeel in te vellen.

Het opeisen van achterstallig loon en vakantiegeld

Wanneer je er op een later tijdstip achter komt dat je werkgever te weinig aan loon en/of vakantiegeld heeft uitbetaald dan kan je dit nog opeisen over de periode van 5 jaar. Wanneer je werkgever daar niet aan meewerkt kun je ook dit aangeven bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.