Afbeelding
Aangeleverd.

De weg naar toekomstgericht bouwen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bouwen of verbouwen met het oog op de toekomst. Oftewel, duurzaam bouwen. Het resulteert in een gezondere én efficiënte leef- of werkomgeving. Zo is het minder kostbaar en tijdrovend voor de mens en beter voor het milieu. Het vergt echter wel wat voorbereiding. Een werkproces gericht op de toekomst ontstaat niet in een dag. Daarom geven we je graag een aantal tips die wél direct implementeerbaar zijn. 

1. Kies voor bouwmiddelen met aandacht voor de natuur

Werkzaam in de bouw? Dan ken je uiteraard het belang van de kwaliteit van de materialen. Hier zijn immers ook genoeg regels aan verbonden. Maar duurzaam bouwen gaat verder dan voldoen aan de wettelijke norm voor materialen. Sterker nog, het gaat verder dan de materialen voor de bouw. Écht duurzaam bouwen gaat ook om de middelen en machines die je gebruikt gedurende de bouw. Zoals de rijplaten of draglineschotten. Wat zijn draglineschotten? Kort gezegd gebruikt men deze om tijdelijke wegen aan te leggen. Daarvan is het merendeel niet gericht op de effecten die het heeft op de natuur. Gelukkig zijn er ook bedrijven die draglineschotten aanbieden die wél rekening houden met de omgeving en bovendien makkelijk in gebruik zijn. Denk aan Ferex rijplaten, die draglineschotten van een ander, duurzamer materiaal maakt.

2. Ga voor duurzame, innovatieve materialen

Het is duidelijk: goede materialen zijn belangrijk. Daar is geen discussie over. Echter, de definitie van goede materialen is aan het verschuiven. En met die verschuiving komen er innovatieve materialen op de markt. Een kort overzicht: 

  • Aerogel. Een isolatiemateriaal dat voor 99,98% uit water bestaat.
  • Beton doek of concrete canvas. Een materiaal dat verhardt na het toevoegen van water. 
  • Permeabel beton, oftewel topmix permeable. Een type beton dat binnen een minuut 4.000 liter water absorbeert. Hoewel verkrijgbaar, bevindt het zich nog in de early adoption fase. 

3. Houd rekening met de eindgebruiker

Uiteraard, het gehele gebouw en de gebruikte materialen stem je als aannemer af op de eindgebruiker. Of het gebouw nu bedoeld is als werkplek, schoolinstelling of woning. Toch zijn er ook nog een aantal randzaken waar men vaak minder over na denkt. Zoals de opkomst van elektrische auto’s. Deze moeten de medewerkers of woningeigenaren ook opladen. Waarom dan ook niet een laadpaal bij huis opnemen in de bouwplannen? Met de snelheid waarmee de elektrische auto-industrie zich ontwikkelt, zijn benzinestations straks verleden tijd. Wel zo handig voor de eindgebruiker om dan een laadstation aan huis te hebben. 

Materialen met een veelbelovende toekomst

Eerder benoemden we al een aantal interessante en innovatieve materialen. Maar er zijn ook nog materialen die, hoewel nog niet verkrijgbaar, een veelbelovend vooruitzicht vormen: 

  • Het klinkt misschien als sciencefiction, maar zelfhelend beton is een heus concept. Met behulp van een autonoom reparatiesysteem repareert het zelf de scheuren. Momenteel bevindt het beton zich nog in het zogenoemde ‘proof-of-concept’ stadium. 
  • Nanomaterialen. Een mogelijke en uitzonderlijk lichte en sterke vervanging voor stalen wapening en fundamenten. Mogelijk, want er wordt nog onderzoek naar gedaan.