Afbeelding
.

Floortje en Suus maken Happy Stones

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Floortje en Suus Houtman zijn twee zusjes uit Heerde en ze zijn de laatste tijd veel bezig met het beschilderen van Happy Stones. Deze vrolijke steentjes leggen ze dan neer op plekjes in Heerde om mensen die ze vinden een vrolijk moment te geven. 

Op vakantie op Terschelling kwamen ze in aanraking met Happy Stones, vertellen Floortje (11) en de 8-jarige Suus. “We waren aan het rondlopen en mijn vriendin Yente zei dat op Terschelling Happy Stones liggen en toen zijn we ze gaan zoeken. En dat was superleuk!” Ze hebben 3 of 4 steentjes gevonden en 2 daarvan meegenomen naar Heerde. “We vonden het zelf zo leuk en we dachten; ‘dat gaan we ook in Heerde doen’. Wij worden er zelf heel blij van en we willen dat andere mensen er ook blij van worden”. Hoe werkt het? Je gaat op zoek naar mooie stenen die je kan beschilderen. Vervolgens leg je de stenen ergens neer zodat anderen deze vinden. De vinder mag de steen meenemen, laten liggen of op een andere plek neerleggen. Ook Floortje en Suus gingen aan de slag. Stenen werden gezocht en goede stiften besteld met als resultaat een tafel vol met vrolijk beschilderde stenen. De Happy Stones werden op plekken in Heerde gelegd. Marieke, de moeder van de zusjes, plaatste een bericht op Facebook en daar kregen ze veel reacties op. “We hopen dat mensen ze gaan vinden. Je kan een nieuw plekje zoeken voor de stenen of ze als cadeautje houden. En we hopen dat andere mensen ook Happy Stones gaan maken.” Floortje en Suus beschilderen de stenen met verschillende thema’s. “We verzinnen altijd wel wat dingetjes zoals Terschelling, auto’s, engeltjes, paddenstoelen, noem maar op! Voor opa hebben we een steen beschilderd met de Rolling Stones want daar is hij zo’n fan van en voor een pasgeboren baby hebben we de naam op een steen geschilderd. Deze stenen geven we als cadeautje”. Floortje en Suus krijgen veel reacties, ook op school. Floortje zit in groep 8 van de Jenaplanschool en Suus in groep 4 van de Horsthoekschool. “We gaan weleens kijken of onze stenen er nog liggen en we zoeken natuurlijk ook naar andere stenen. Ook komen we mensen tegen die naar onze stenen gaan zoeken”. Volgens de zusjes is het maken van of zoeken naar de stenen niet alleen bedoeld voor kinderen maar juist ook voor oudere mensen. En ze benadrukken dat de stenen niet alleen in de natuur gelegd hoeven worden. “Dat kan ook voor de deur van iemand of bij een brievenbus of in het centrum. En iedereen mag stenen meenemen als cadeau voor jezelf of de stenen laten liggen zodat anderen daar ook vrolijk van worden!”. Moeder Marieke laat weten dat een laklaagje na het beschilderen belangrijk is. “Daarmee blijft de natuur behouden”. In heel Nederland zijn diverse Facebookpagina’s zoals Happy Stones of Kei Tof waar mensen berichten plaatsen over hun zelfgeschilderde stenen of gevonden stenen. Dus maakt u een wandeling en vindt u zo’n beschilderde steen? Neem de steen mee als cadeau, laat de steen liggen zodat een andere vinder een geluksmoment hieraan beleeft of laat de steen op een andere plek zwerven!

Wie stenen in de natuur wil leggen, houd wel rekening met de plek die je uitkiest! “In bijvoorbeeld de natuurgebieden van Staatsbosbeheer is het niet de bedoeling om dingen achter te laten”, aldus boswachter Lennard Jasper.