Afbeelding

Natuur bloeit in alle rust

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Terwijl de meeste mensen veel minder buiten komen, trekken dieren zich niets aan van alle zorgen over het coronavirus. Vogels, insecten en wild trekken er massaal op uit. Op sociale media worden zelfs foto’s gedeeld van groot wild dat de stad in trekt. Nu is het voorjaar – een bijzonder zonnig voorjaar zelfs – dus dat men meer dieren ziet, is tot op zekere hoogte niet verwonderlijk. Deskundigen zijn het er in ieder geval niet over eens dat het massaal binnenblijven van mensen direct positieve gevolgen heeft voor de natuur. Maar dat er geen directe positieve gevolgen aan zitten, wil niet zeggen dat die niet later alsnog komen. Het is tenslotte een feit dat de uitstoot van schadelijke stoffen in het begin van 2020 drastisch is afgenomen.

Vliegveld Lelystad onzeker

Een van de meest tastbare gevolgen van de coronacrisis die vooral door veel mensen in deze regio positief ervaren zal worden, is het uitstel van de opening van Vliegveld Lelystad. De opening van dit vliegveld is nu voorzien voor november 2021, maar het zal voor niemand als een verrassing komen dat velen op de Veluwe erop hopen dat afstel volgt op uitstel. De natuur is namelijk niet het enige veronderstelde slachtoffer van het vlieglawaai dat het toenemend vliegverkeer brengt. Ook de bewoners van diverse Veluwse gemeenten zitten in veel gevallen niet te wachten op laag overvliegend vliegverkeer. Het getouwtrek daarover is in diverse media beschreven, maar het lijkt erop dat niemand op korte termijn zijn rechtsbijstandsverzekering hoeft aan te spreken omwille van Vliegveld Lelystad. Voor degenen die overlast vrezen van het vliegveld, biedt de actualiteit dankbare respijt.

Eikenprocessierups in aantocht

Al dat mooie weer en de ontluikende lente brengen niet alleen positief nieuws. De relatief zachte winter en het mooie voorjaar kondigen een topjaar aan voor de eikenprocessierups. Een overdaad aan deze beestjes is een extra reden om binnen te blijven, want in bosrijke gebieden is deze rups een ware plaag in het late voorjaar en de vroege zomer. Vandaar dat diverse gemeenten extra vroeg begonnen zijn met het bestrijden van de rups. En voor wie de natuur een bijzonder warm hart toedraagt: dat gaat steeds vaker op een natuurlijke manier. Waar de rups traditioneel bestreden wordt met branders en chemicaliën, worden steeds vaker natuurlijke vijanden van het diertje ingezet. Bijvoorbeeld sluipwespen en mezen. Deze zijn ongevoelig voor de brandharen van de rups en hebben deze op hun eigen menu staan. Door deze dieren los te laten waar veel processierupsen voorkomen, wordt de eikenprocessierups op natuurlijke wijze bestreden. Dat is niet alleen veel natuurlijker, maar scheelt ook veel manuren en lawaai. En daar is de rust in het buitengebied goed mee gediend.