Afbeelding

Hattems Bakkerijmuseum

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Ondanks dat Hattem maar een klein Veluws vestingstadje is, beschikt het over een zeer populair museum: het Bakkerijmuseum. Met populaire televisieprogramma's als ‘Heel Holland Bakt’ en andere bak- en kookprogramma's staat bakken weer helemaal op de kaart bij het Nederlandse publiek. Het museum heeft de bezoekersaantallen vorig jaar dan ook zien stijgen naar 71.000 bezoekers.

Geschiedenis en locatie Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum ontstond in 1977 op initiatief van Gerrit Willem Barendsen. Hij was al een bekende in de bakkerswereld, want zijn vader was de stichter van enkele bakkersscholen in het noorden van het land. Zelf werkte Barendsen bij bakkerijgrondstoffenbedrijf Bakkerol, onderdeel van Unilever. Een wens van Barendsen was om een bakkerijmuseum op te richten, om zo de geschiedenis van de bakkers- en banketwereld te tonen. Deze droom kwam in 1977 uit door de aankoop van een monumentaal pand in het centrum van Hattem. In 1985 werd het monumentale pand ‘Het Backhuys’ aan de overkant van de straat aangekocht. In 1990 werd een ondergrondse tunnel voltooid, zodat de panden met elkaar verbonden waren. In de jaren die volgden zijn er meerdere monumentale panden in dezelfde staat aangekocht, met de aankoop van ‘Het Daendelshuis’ als laatste aankoop in 2020. De Bakkerij bestaat nu uit vijf panden. Het is de bedoeling om in de toekomst uit te groeien tot openluchtmuseum voor het bakkerijwezen. Met het groeiende aantal bezoekers lijkt dit er ook echt van te komen.

Wat is er te zien?

De panden van het Bakkerijmuseum hebben allen een eigen invulling gekregen. Er is een pand waar de geschiedenis van het brood wordt verteld en een pand over de geschiedenis van het banket. Zo ontstaat een volledig beeld van de geschiedenis en werkwijzen van de bakkerswereld. Er is ook een pand met de ‘gelagkamer’, dat fungeert als een klassieke bakkerij uit 1900. In deze kamer kunnen bezoekers even tot rust komen en genieten van koffie en thee met uiteraard een stuk banket of brood. Tevens heeft de gelagkamer een uitgebreid assortiment bakkersproducten en souvenirs die bezoekers kunnen kopen. In de authentieke bakkerij kunnen bezoekers zien hoe er op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. In het nieuw aangekochte pand komt straks ruimte vrij voor een bakkersbibliotheek met maar liefst 20.000 boeken. Dit is de grootste bibliotheek in zijn soort van Nederland.

Museumbezoek

Het Bakkerijmuseum staat landelijk goed aangeschreven en bezoekers uit het hele land weten het museum dan ook te vinden. Het museum wordt ook aangedaan voor schoolreisjes en verjaardagsfeestjes en voor het gezin is het een leuk dagje uit. De binnenstad van Hattem is wel autovrij. Omdat het museum in het centrum ligt kan er niet bij het museum geparkeerd worden. Op drie minuten afstand van het museum ligt openbare parkeerplaats de Brink. Hier kan de auto gratis geparkeerd worden. Het is overigens geen beveiligde parkeerplaats, maar een autoverzekering is in Nederland toch verplicht. Eventueel opgelopen schade op een openbare parkeerplaats is met een goede autoverzekering dan gedekt.