Karel Jan Voogd en Henriƫtte Boerhof.
Karel Jan Voogd en Henriƫtte Boerhof. Foto: Gerard van der Sluijs

World Press Photo Exhibition met bewegend beeld in Grote Kerk Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Een samenwerking van Academiehuis de Grote Kerk en Filmtheater Fraterhuis heeft geleid tot een nieuwe opzet van de jaarlijkse World Press fototentoonstelling in Zwolle. De expositie is te bewonderen van 30 november tot 23 december. Voor het eerst is er bewegend beeld te zien. ā€žWe zijn blij met elkaarā€, zeggen Karel Jan Voogd en HenriĆ«tte Boerhof, de directeuren van het academiehuis en het filmtheater.

Beiden vonden ze de tentoonstelling altijd iets te statisch. Daarom is er een ā€˜Digital Story Telling Contest aan toegevoegd. ā€žZe zeggen wel eens: Ć©Ć©n foto zegt meer dan duizend woorden, maar bewegend beeld laat je niet meer losā€, vindt Voogd. Er zijn drie categorieĆ«n films: documentaires, journalistieke producties/verhalen en foto/ kunst. De continu getoonde 32 filmpjes duren tussen de vijf en vijftig minuten. Op 7 december is in de kerk een grote avondvullende filmavond met negen films op een groot scherm en een randprogrammering. ā€žHet gaat om samen kijken en ontmoeten. Dat gaat echt dy producties/verhalen en foto/kunst. De continu getoonde 32 filmpjes duren tussen de vijf en vijftig minuten. Op 7 december is in de kerk een grote avondvullende filmavond met negen films op een groot scherm en een randprogrammering. ā€žHet gaat om samen kijken en ontmoeten. Dat gaat echt dynamiek opleverenā€, verzekert Boerhof.

Nieuw bij de expositie is een audiotour, waarbij de fotografen zelf een toelichting geven: ā€žZo komen bezoekers in de schoenen van de fotograaf te staan.ā€ De expositie toont volgens Voogd wat er zich in de wereld afspeelt. ā€žZe geeft een indruk van ā€˜geef mij ogen, inspireer mijā€™. Via de tentoonstelling laat Zwolle zich ook zien. Als je als stad niet op de trom blijft slaan, zak je ook weer weg.ā€

worldpressphotoexpozwolle.nl
academiehuis.nl