Afbeelding

‘De tas’ is kijkje in de ziel en onderwerp voor boek

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Boeken over tassen? Ze zijn er. Over iemand leren kennen naar aanleiding van de inhoud van een tas. Maar ook over zelf een stoffen tas maken. Een designertas.

Een designertas is een musthave. Wie stijlvol en goed voor de dag wil komen, gaat voor een tas gecreëerd door een heuse designer en/of van een gerenommeerd merk. Deze designers geven niet zonder meer prijs hoe hun tas tot stand kwam. Daar komt nogal wat technische kennis, denkwerk en creativiteit bij kijken.

Elisanna en Fynn Vlaanderen durfden het aan en vroegen tien Belgische designers het hemd van het lijf over hun tassen en hoe deze ontworpen zijn. En dat niet alleen, ze maakten naar aanleiding daarvan hun eigen stoffen versie. Al deze kennis bundelden ze in een boek: Mijn Designertas. Dit gaat net een stapje verder dan hun eerste boek Mijn Tas, ook over het zelf maken van je tas. (uitgeverij Houtekiet).

Ook over het zelf maken van een tas gaat het boek van Lisa Lam. In haar boek twaalf werkbeschrijvingen voor het zelf creëren van een tas voor dagelijks gebruik. Van de shopper tot de schoudertas, van de fietstas tot een crossbody tas. (uitgeverij Tirion).

Kijk in haar tas en je kijkt recht in de ziel van een vrouw

Een boek dat zich onderscheidt van alle andere is ‘Damestasjes lezen’ van Yoeke Nagel. “Kijk in een damestasje en je kijkt recht in de ziel van een vrouw”, schrijft ze op haar website. Waarom heeft iemand heel veel pennen mee, veel make-up of een kapotte sleutelhanger? En vooral: “wat betekent de hoeveelheid leefgruis onderin haar tas?”

Volgens Nagel geeft een damestas zwijgend antwoord op levensvragen. En zouden de spullen in de tas zelfs de talenten van de draagster prijs geven. Nog een stap verder gaat Nagel als we spreken over teambuildingsessies. Ook dat kan aan de hand van de inhoud van de tas.

Inhoud laptoptas zegt iets over de man

Yoeke Nagel, journalist en psychosociaal therapeut schreef het boek in 2009, maar lijkt nog altijd actueel. Ze ‘las’ maar liefst vierduizend tassen (en broekzakken!). Nagel: “In een damestasje, maar ook in broekzakken en colbertjes, zitten namelijk alle spullen die de draagster ervan denkt nodig te hebben om te overleven. Alleen het hoogstnoodzakelijke dus, ‘voor het geval dat’… Daar kan veel uit opgemaakt worden over de draagster ervan.

Laptoptassen heren komen er niet in voor, maar we mogen wel concluderen dat ook dat voer voor een kijkje in de ziel van de man zal geven. Evenals de broekzak van de heren natuurlijk. Benieuwd wanneer daar een boek over geschreven en uitgegeven wordt. Het boek over de damestasjes is via Yoeke’s eigen site te verkrijgen. damestasjeslezen.