Afbeelding

Voorpremière documentaire Voerman sr.

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Waar kun je een documentaire over kunstenaar Jan Voerman sr. nu beter aan de wereld presenteren dan in het Voerman Museum Hattem­? Het museum, dat de naam draagt van zowel Jan Voerman sr. als jr., was donderdagavond het toneel voor de voorpremière van de documentaire ‘De IJsselschilder’. De film van Peter Schoof is Tweede Kerstdag te zien te zien bij RTV Oost, om 20.00 uur, terwijl een herhaling diezelfde avond voor 23.00 uur staat gepland. Als inleiding ging filmmaker Peter Schoof in het Voerman Museum Hattem in op het tot stand komen van deze productie. In ´De IJsselschilder´ gaat hij op zoek naar het waarom. Waarom schilderde Voerman zoals hij schilderde, die bijna romantische IJssellandschappen? En hoe ging hij daarmee om na de stormramp in 1925?
Zijn documentaire schetst het levensverhaal van Jan Voerman sr., de schilder die geroemd werd om zijn landschappen met die wolkenluchten. Een bekende uitspraak van Voerman is ‘Wie in het Paradijs woont, wenst dat niet te verlaten’. Hij sprak deze veelzeggende woorden, toen hem eens gevraagd werd of hij niet eens elders inspiratie op zou gaan doen voor zijn werk. Voerman sr. wordt wel beschouwd als de ‘wolkenschilder’ bij uitstek. Maar hij deed meer dan het kopiëren van het landschap dat hij zag. Zo maakte hij na de windhoosramp bij Borculo in 1925 ook schilderijen waarbij zeer dreigende wolkenluchten zich boven Hattem samenpakten. Voerman was onder de indruk geraakt van het noodweer dat in de namiddag en vroege avond van 10 augustus 1925 over Nederland trok. De windhoos eiste in Borculo vier levens, terwijl tachtig mensen gewond raakten.
De belangstellenden in het Voerman Museum Hattem konden donderdagavond al tijdens de voorpremière vaststellen hoe filmmaker Schoof Jan Voerman en zijn kunst voor het voetlicht heeft gebracht. Maandag 26 december kan de ‘rest van Nederland’ de tv inschakelen om dat met eigen ogen te zien.