Paarden
Paarden Foto: Aangeleverd

Opleidingen voor dierenliefhebbers: paardenverzorger of -deskundige en andere nobele cursussen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je je huidige baan in dat onooglijke kantoor op dat ongezellige bedrijventerrein zat? Vertoef je graag in de open lucht, liefst in het gezelschap van dankbare dieren? Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om de paden op, de lanen in te gaan, voor de kost. Bijvoorbeeld door een opleiding tot paardenverzorger of -deskundige te volgen, of een andere uitdaging aan te gaan die je dichter bij de natuur brengen. 

Paarden: edele, intelligente dieren

Dieren kennen geen haat of wrok, maar tonen daarentegen vaak liefde en dankbaarheid. Dat is zeker het geval met paarden, edele dieren die bekend staan om hun al vele eeuwen oude interactie met de mens. Althans, met diegenen die daar kennis van hebben. Op AERES Training Centre in Barneveld, een mooi gelegen, ruim opgezette plek op de al net zo mooie Veluwe, kijk je je ogen uit. Hier wil je wel meer over je favoriete dier te weten komen! Over hun gedrag, hun voeding en de geheimen die ze voor veel paardenliefhebbers nog steeds hebben. Lees meer over deze interessante opleidingen - wie weet maak je binnenkort een verrassende carrièremove.

Dierentuinen zijn idealiter geen veredelde pretparken

Vaak wordt beweerd dat dierentuinen veredelde pretparken zijn, waar het aapjes kijken louter plezierig is voor de bezoekers. Daarbij wordt vergeten dat deze plekken dienen als opvangplek of ideale locatie voor fokprogramma’s om bepaalde soorten in stand te houden. Zo kijk je als bezoeker met andere ogen naar dierentuinen, en al helemaal als je een opleiding tot dierenverzorger volgt. De niveaus variëren per diersoort, van reptielen tot roofvogels en van knaagdieren tot vlinders. 

Boswachter in twee jaar

Tijdens de twee jaar dat je in de leer bent als toekomstig boswachter, slurp je alle informatie op over de flora en fauna van Nederland. Hoe houden we die paar natuurgebieden nog in conditie? En waarom zijn insecten essentieel voor het leven op aarde? Je krijgt ook te maken met gevoelige, actuele thema’s, zoals de wolf. Is dat echt zo’n meedogenloos en gevaarlijk dier als beweerd wordt, of moeten we net als in andere landen beter leren omgaan met dit wilde familielid van onze honden? Het laatste is waar, maar de details leer je daarover pas als je je erin verdiept. 

Imker, een eeuwenoud ambacht

Het zojuist aangehaalde besef dat leven op aarde zonder insecten niet mogelijk is, komt tevens nadrukkelijk naar voren tijdens je opleiding tot bijenhouder oftewel imker. Het behoud van de biodiversiteit, de vele soorten bijenvolken die er bestaan, de rol van de bijenkoningin en natuurlijk het bijzondere proces dat voorafgaat aan de heerlijke honing die je bij je pecorino of andere oude kaas proeft: maak kennis met deze wonderlijke wereld.