Afbeelding
.

70 jarig De Kouwenaar volop in ontwikkeling

· leestijd 2 minuten Algemeen

VAASSEN- 2024 is een bijzonder jaar voor Speeltuin- en wijkvereniging De Kouwenaar in Vaassen. Het is allereerst zeventig jaar geleden dat de vereniging werd opgericht. Dat wordt gevierd op 6 april met een receptie van 15.00-18.00 uur waar iedereen van harte voor wordt uitgenodigd. Daarnaast transformeert de speeltuin naar een inclusieve speeltuin: er komen 6 nieuwe speeltoestellen die geschikt zijn voor (in)valide of kinderen met een beperking. In mei staat de opening gepland.

De nieuwbouw in het gebied rond de Woestijnweg vormde destijds aanleiding tot de oprichting van de speeltuin- en wijkvereniging. “Een groep bewoners stak de koppen bij elkaar om iets voor de kinderen te realiseren”, vertelt Bianca Nieuwenhuis, voorzitter van De Kouwenaar. “Er werd een kleine lening afgesloten en ze mochten van gemeente Epe hout uit het Kroondomein gebruiken. De speeltoestellen werden eigenhandig gemaakt. Dat was toen nog aan de overkant van de straat. Niet lang daarna verhuisde de speeltuin naar de huidige plek. Er kwam steeds meer bij, zo werd ook een clubhuis gerealiseerd.” Dat er behoefte was, was wel duidelijk: al direct na de oprichting werden 100 gezinnen lid. De Kouwenaar is een actieve vereniging, waar van alles georganiseerd wordt. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest. Ik kreeg gisteren een oude zwartwit foto van Palmpasen in de speeltuin te zien, en morgen vindt dit wederom plaats”, geeft Bianca als voorbeeld. “Dat vinden we ook belangrijk; het behoud van tradities. Andere activiteiten die bijvoorbeeld georganiseerd worden zijn de Avondvierdaagse, Sinterklaas en Carnaval.” 

Inclusieve speeltuin

Het ledental bedraagt momenteel zo’n 270 gezinnen. En wanneer de Kouwenaar binnenkort een inclusieve speeltuin is, zal het ledental naar verwachting nog meer stijgen. “We werden benaderd door het Gehandicaptenfonds of we hiervoor belangstelling hadden. Daar waren we gelijk enthousiast over. Vervolgens moest er van alles getest en gecontroleerd worden, om te bezien of wij het zouden aankunnen, én toen moesten we ook nog de benodigde centen vinden.” Dat is allemaal gelukt en in mei hopen ze het eindresultaat te kunnen laten zien. “We hebben al zoveel mooie reacties mogen ontvangen, het maakt zoveel los”, vertellen Bianca en haar man Ewald, die het secretariaat verzorgt. “Iedereen kent wel iemand met een beperking of heeft een familielid met een beperking. Mensen zijn zo trots dat dit hier gerealiseerd wordt in hun eigen woonplaats en dat er eindelijk een plek is waar iedereen kan meedoen.” De Kouwenaar is dan een speeltuin niet alleen voor de buurt, maar voor de hele regio. “Al was dat eigenlijk ook al wel zo. Ook uit Epe en Apeldoorn komen hier mensen naar toe.” De succesfactor? “Het is een speeltuin met voor elk wat wils. Of je nu wilt klimmen en klauteren, wilt voetballen of op het gras wil spelen; het kan hier allemaal. Straks kan dat dus voor álle kinderen, ook als je een beperking hebt. Twee van de nieuwe toestellen zijn bijvoorbeeld ook toegankelijk als je in een rolstoel zit.” 

Bianca en Ewald zijn al jaren actief bij de speeltuin. “We hebben hier een hele grote en fijne groep vrijwilligers van wel 45 man. En heel mooi; het gros daarvan is in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. Een hele leuke, gezellige groep.” Eén daarvan is dochter Danique die ook aanwezig is. “We helpen onder andere bij de activiteiten en hebben ook mogen meedenken over de invulling van de nieuwe inclusieve speeltuin”, vertelt ze. De Kouwenaar is meer dan een speeltuin. Het is de plek van ontmoeting voor iedereen. We werken hier heel laagdrempelig. Iedereen is welkom, ook als je trouwens een handje wil meehelpen.” Beleef het mee aan de Woestijnweg 61 in Vaassen.