Afbeelding
Foto: Archief DSO

Schaatsvereniging D.S.O. Epe stopt

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Na 60 jaar komt er een einde aan het schaatsplezier: Schaatsvereniging D.S.O. Epe stopt. Een dalend ledenaantal en gebrek aan opvolgers in het bestuur zijn hier mede debet aan. DSO wil iedereen de gelegenheid bieden om herinneringen op te halen met oud-leden, trainers en andere betrokken van de vereniging. Een afscheidsreceptie vindt plaats op zaterdagavond 6 april om 20.00 uur bij van Ouds in Epe (Hoofdstraat 46). Graag opgeven voor 2 april via info@dso-epe.nl.

Het begon allemaal in 1963 met de oprichters Jan Post, Arend Elskamp en Benny Jacobs. “Die ploeg wilde graag trainen bij de ijsclub van onderling Genoegen van de oom van Jan Post”, vertelde erelid Richard Schakelaar toen de club 50 jaar bestond. Maar de oom van Jan, bekend van Ladders Post, wilde er niets van weten. Jan liet zich niet weerhouden en boven in café van Ark startten ze een speciale wedstrijdafdeling op 13 januari 1963; het jaar met een strenge winter waarin de Elfstedentocht werd verreden. Door de Elfstedentocht kwam alles in een stroomversnelling en werd de belangstelling voor de club groot. Als er geen natuurijs was, werd de reis naar de kunstijsbaan in Deventer gemaakt. 

De club is met 20 leden begonnen. Daarna nam het aantal elk jaar toe. Op een gegeven moment was er een groep van 60 wedstrijdschaatsers. In 1972 vond een fusie plaats met Volharding in Vaassen en ontstond de naam Door Strijd Ontstaan, D.S.O. Epe en omstreken. Wanneer er natuurijs lag, werd er geschaatst op de baan van de Klaarbeek. Voorzitters waren o.a.: Jan Post, Bart van Amersfoort, Adriaan Steunenberg, Lammert Zuuk en Henk Pol. In de periode 1986/1987 na de Elfstedentocht was er een flinke aanwas van pupillen en ging de club met een bus vol naar de ijsbaan in Deventer. Om geld te generen voor de club werd altijd op de laatste zaterdag van augustus de Elfheuvelentocht georganiseerd. Vanwege te weinig vrijwilligers was het niet meer mogelijk deze tocht de organiseren. Vroeger organiseerde de club op de ijsbaan in Deventer supersprinttoernooien en marathons. De club heeft een groot aantal ‘bekende’ leden gehad onder wie natuurlijk Gerard van Velde. Maar ook Henri Ruitenberg, Erwin Tiemens, Wim Harleman en Rein Witteveen zijn succesvol geweest, evenals momenteel oud-lid Elisa Dul. De laatste jaren was de club al een samenwerking aangegaan met Schaatsvereniging Lochem – inmiddels ook opgeheven - en Schaatsvereniging DNIJ (Apeldoorn) om zo de leden in de juiste niveaugroepen te kunnen laten trainen met een eigen trainer. Sinds de strenge winters uitblijven, is de laatste jaren ook het aantal leden afgenomen. Daarnaast is er geen opvolging gevonden om de bestuurlijke taken uit te voeren. Daarom heeft de ledenvergadering moeten besluiten om de schaatsvereniging D.S.O. Epe op te heffen.