Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Vijftigste Met je hart-team in Epe?

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - Hanny van Gaalen en Mary van Dijk zitten in het bestuur van de Zonnebloem in Epe. Allebei vinden ze dit een ‘prachtige vorm van vrijwilligerswerk’ waar ze niet mee gaan stoppen. Maar allebei zijn ze ook aan het onderzoeken of er binnenkort niet nog wat extra vrijwilligerswerk voor een andere stichting bij kan komen. Het één heeft met het ander te maken…

Hanny en Mary kwamen er onlangs namelijk achter dat de evenementen van De Zonnebloem enkel en alleen bestemd zijn voor mensen met een beperking. Eenzame ouderen zijn daar dus niet welkom, zo meldde men. Het duo: “Dat vinden wij erg vervelend. We zien namelijk dat die groep eenzame ouderen steeds groter wordt. Daar wilden we wat aan doen.”

Ze begonnen een zoektocht op internet. Daar vonden Hanny en Mary een stichting die exact doet waar het duo in de gemeente Epe ook mee wil beginnen. Het is de stichting Met je hart. Deze stichting wil eenzame ouderen namelijk mét elkaar laten genieten van mooie momenten. Renske Mulder, inmiddels zo’n tien jaar actief als vrijwilliger, heeft onder meer een team opgezet in haar woonplaats Zeist. Via Facetime vertelt ze over het succes. “Na een aantal jaren is er in mijn woonplaats een enorme groep ouderen geholpen door deze stichting. Ze zijn niet meer eenzaam. Sterker: in veel gevallen zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan.” 

Met je hart is inmiddels actief in 49 gemeentes. Hanny en Mary, allebei woonachtig in Epe, onderzoeken nu of er in hun eigen gemeente ook een Met Je Hart-team kan komen. Het duo vertelt over de plannen als dat team in Epe draait: “We willen kleinschalige ontmoetingen organiseren, samen spelletjes spelen of de eenzame ouderen op sleeptouw nemen en bijvoorbeeld samen met hen gaan eten.” Renske vult aan dat Met je hart zelfs een jaarlijkse campagne organiseert om eenzame ouderen samen te laten eten. “In november en december vragen we aandacht en steun voor het groeiende probleem van eenzaamheid. Restaurants en buurthuizen die meedoen aan onze campagne, vragen al hun gasten om een bijdrage van 1 euro, bovenop de rekening. De opbrengst komt geheel ten goede aan het doorbreken van eenzaamheid. Want hiermee kan Met je hart ouderen uitnodigen om aan te schuiven in de plaatselijke horeca. Zodat ook zij kunnen genieten van lekker eten en vooral: van elkaars gezelschap.”

Mary en Hanny zijn enthousiast geworden en gaan de komende periode bij anderen inventariseren of ze kunnen helpen bij het vormen van het vijftigste landelijke Met je hart-team. “Dus wil je bij ons aanhaken als vrijwilliger? Bel dan naar tel.: 06-13158381 (Mary van Dijk). We komen graag in contact met je.” De volgende stap is dat de twee Epese dames binnenkort een informatieavond gaan te organiseren. “We hopen dat het wat wordt en dat we op deze manier iets kunnen doen voor eenzame ouderen in deze gemeente. Want die zijn er echt wel. We willen dat iedereen geniet van ontmoetingen, we willen dat ze verplicht interesse tonen in anderen.” Tekst en foto: Dennis Dekker.