Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

“Zingen is een uitlaatklep”

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE - Albert van Bergen woont in Almere, maar hij zingt in een koor in Heerde. Daarbij is hij bestuurslid van het collectief Koren in Epe. Aan de vooravond van de jaarlijkse Korendagen, legt Albert uit wat hij heeft met koren en deze omgeving in het algemeen en met zingen in het bijzonder.

Jaren geleden verhuisde het gezin Van Bergen van Almere naar Epe. “Mijn vrouw en ik zijn toen gaan zingen in het popkoor Afslag 26. Een geweldig koor, een prachtige club mensen. Van lieverlee ga je dan steeds meer doen en komen er bestuurlijke taken op je pad.” Toen Afslag 26 zich als één van de koren aansloot bij het collectief Koren In Epe, werd Albert ook gevraagd of hij niet in het bestuur van die overkoepelende vereniging zitting wilde nemen. “Ik ben er niet vanaf het prille begin (2011, red.) bij geweest, maar loop inmiddels wel een heel aantal jaren mee.” 

Albert is als secretaris actief en houdt zich rondom het Korenfestival (vrijdagavond 29 september van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdag 30 september van 10.30 tot 17.00 uur gratis te bezoeken in de Grote Kerk in Epe) onder meer bezig met de planning en de volgorde van de optredende koren. “Ik ben eigenlijk de floormanager van het evenement. Ik wil dat het logistiek goed verloopt. Dat koren op het juiste moment in de kerk aankomen, dat ze elkaar niet in de weg lopen, dat ze weten hoe laat ze moeten beginnen.”

Zo was Albert ooit de bedenker van de ‘5-25-5 regel’. “Vijf minuten voor aanvang gaat het koor het podium op, men verzorgt een optreden van 25 minuten en men heeft 5 minuten om het podium weer te verlaten. Het klinkt simpel, maar het is wel noodzakelijk. Zo is het voor iedereen duidelijk. Hierdoor loopt het Korenfestival nooit uit en zijn optredens altijd even lang.” 

Het bestuur van Koren in Epe is aanvullend aan elkaar, vindt Albert. “We weten wat we aan elkaar hebben. De voorbereidingen liepen ook dit jaar weer gesmeerd. Ook dit jaar hebben we geprobeerd om de verschillende stijlen van de diverse koren mooi te laten afwisselen. Zo zie je uiteenlopende stijlen na elkaar. Dát is ook zo mooi aan dit evenement: elk koor heeft de mogelijkheid om zich perfect te presenteren aan een zeer breed publiek.”

Zingen doet Albert nog altijd. Al is Afslag 26 helaas ter ziele gegaan en woont het echtpaar Van Bergen wederom in Almere. Het zingen kon hij niet loslaten. “Ik ben na mijn Afslag 26-jaren gaan zingen bij een koor uit Heerde: vocal group DeMannen. Heel erg leuk. Ik rij elke maandagavond met plezier van Almere naar Heerde toe om de oefenavond bij te wonen. Nadien rij ik met een leeg hoofd weer terug naar mijn woonplaats. Zingen werkt ontspannend. Zingen is een uitlaatklep.” Ook zijn vrouw heeft het zingen weer opgepakt. “Zij is actief bij een shantykoor in Almere. Dat koor treedt komend weekend natuurlijk niet op tijdens het Eper Korenfestival. Maar ze is uiteraard wel zeker als toeschouwer aanwezig. Want we weten inmiddels maar al te goed wat het effect is van deze prachtige plek: de Grote Kerk heeft een schitterende akoestiek. Er is bijna geen versterking nodig, de tonen van de koren golven prachtig door de ruimte heen. Kom het zelf ook ervaren.”

Op de facebookpagina www.facebook.com/koreninepe is de exacte volgorde van de diverse koren tijdens de Korendagen 2023 te bekijken. Tekst en foto: Dennis Dekker.