Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

‘Vaassense Kledingbank is er voor iedereen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

VAASSEN – De dure feestmaand is aanstaande. Forse energierekeningen en hoge inflatiecijfers zorgen er bij steeds meer Epenaren voor dat ze minder geld overhouden voor luxe uitgaves zoals Sinterklaaspresentjes en Kerstcadeautjes. De Kledingbank in Huis van de Buurt Bloemfontein aan de De Wetstraat 12c biedt daarvoor wellicht uitkomst. 

Aline Sellis, sociaal werker bij Koppel-Swoe, vertelt erover: “Ik hoor nog altijd dat veel mensen niet van het bestaan van onze Kledingbank weten. Dit is wellicht een mooi moment om daar eens wat extra aandacht voor te vragen. Hier zijn alle Epenaren van harte welkom om gratis kleding of kinderspeelgoed uit te komen zoeken.” De Kledingbank in Huis van de Buurt Bloemfontein is elke maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend geopend van 9.30 tot 12.00 uur. Aline wordt ondersteund door stagiair Emma Geerlings en zo’n veertien enthousiaste vrijwilligers. Samen werken ze mee aan een sympathiek initiatief waar een grote groep Epenaren echt iets aan heeft. “We richten ons in eerste instantie natuurlijk op de inwoners van deze gemeente met een kleine beurs”, aldus stagiair Emma. “Maar eigenlijk zijn we er voor iedereen. Als je vanuit duurzaamheidsoogpunt liever tweedehands kleding draagt, dan ben je hier ook van harte welkom”, vult Aline aan.

Er is uiteraard ook een inleverpunt gecreëerd waar kleding en speelgoed ingeleverd kan worden. Wendy Broekers uit Vaassen komt tijdens dit interviewgesprek toevallig twee bomvolle tassen speelgoed inleveren. “Ik kan me in deze tijd goed voorstellen dat er best veel mensen zijn die gebruik maken van de Kledingbank. Het speelgoed dat bij mij op zolder stond, krijgt zo een mooi tweede leven”, aldus Wendy. Het inleverpunt is dagelijks toegankelijk vertelt Aline. “Als Huis van de Buurt Bloemfontein geopend is, dan kan iedereen kleding en speelgoed komen inleveren.” 

Elke maandag- en donderdagochtend wordt de nieuwe aanwas van kleding en speelgoed uitgezocht en netjes in de ruimte neergezet. Giny Eggens en Elty Pormes zijn twee van de gemotiveerde vrijwilligers die bij de Kledingbak werken. “Het is fantastisch om anderen te helpen. Maar daarbij is het voor ons ook leuk. Het is hier erg gezellig en we doen nieuwe contacten op”, vertelt het duo enthousiast. Aline vult aan: “Dat is tegelijkertijd een belangrijke extra reden van deze Kledingbank. Dit sociale initiatief maakt bezoekers blij met gratis kleding en speelgoed, maar het zorgt eveneens voor ontmoeting en voor verbinding. Voor sommige vrijwilligers is dit zelfs een manier om de Nederlandse taal te leren.”

Nog een laatste mooie anekdote over de Kledingbank Vaassen? Een tijd geleden kwam een Epenaar hier tien dozen met splinternieuw speelgoed brengen, vertelt Aline. “De items zaten zelfs nog in de verpakking. Inmiddels hebben we heel veel bezoekers en hun kinderen blij kunnen maken met dit nieuwe speelgoed. In de aanloop naar Sinterklaas en naar de kerstdagen geeft dat helemaal een fijn gevoel. Dus zoek je een leuk cadeautje voor je kind, maar heb je er eigenlijk geen geld voor? Kom gerust bij ons aan in Huis van de Buurt Bloemfontein aan de De Wetstraat in Vaassen.”

Mode & co en Shop4Nop
In het centrum van Epe is de winkel Mode & co (een initiatief van De Passerel) te vinden. Ook daar kan men terecht voor kleding, speelgoed en cadeautjes. Soms betaal je daar een kleine bijdrage voor. Voor mensen met een kleine beurs is er in dit pand aan de Hoofdstraat 27 een kledingbank met kleding voor iedere leeftijd. Inwoners die duurzaamheid belangrijk vinden, kunnen daar hun tweedehands kleding ook kopen.

Bij Ruilwinkel Shop4Nop (te vinden aan de Oenerweg 63 in Epe) kunnen Epenaren spullen die ze niet meer gebruiken, ruilen tegen iets anders. Deze ruilwinkel is elke woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Shop4Nop is in aanloop naar de feestmaand ook een bijzondere samenwerking aangegaan met het kindertalentcentrum De Droomboom (te vinden aan de Paasvuurweg 7A). Daar hebben diverse Epenaren hun speelgoed ingeleverd. Hiermee konden ze stempels verzamelen. Die stempelkaart is zaterdag 26 november weer in te leveren om zo ander speelgoed uit te zoeken.

Foto en tekst: Dennis Dekker.